eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Csányi: vége a bankok aranykorának

Véget ért a magyarországi bankrendszer "aranykora", a következő években a megszorítások miatt csökken a lakosság reáljövedelme, és ez negatívan hat a háztartások hitelfelvételi kedvére - mondta az OTP Bank elnök-vezérigazgatója hétfőn Visegrádon, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) I. Bankkonferenciáján.

Csányi Sándor szerint a bevezetett megszorító intézkedések, a költségvetési kiigazítás 2007-2008-ban visszavetheti a hitelkeresletet Magyarországon, és megtörheti a háztartások eladósodottságának erőteljesen növekvő trendjét.

Az OTP Bank azzal számol, hogy jövőre a 2006. évi szintnek az 50-60 százalékára esik vissza, és 3 százalék alatt lesz GDP-arányosan a nettó hitelfelvétel.

Csányi Sándor ezzel együtt optimista, úgy véli, hogy középtávon várhatóan 2008 után újra erőre kap a magyarországi bankrendszer, és ismét eléri azt a mértéket, hogy éves szinten 15 százalékos átlagos profitnövekedést tud majd produkálni.

Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója bejelentette: a bankszövetség és a PSZÁF olyan közös anyag kiadását tervezi, amely megfogalmazná az egyes hazai bankok számára az ügyféltájékoztatási követelmény minimumát.

Ez azért szükséges, mert a magyar lakosság pénzügyi ismeretei még mindig igen hiányosak, gyakran nem tudnak eligazodni az ügyfelek az egyes banki konstrukciók között.

A szövetség elnöke azt is felvetette, szükség lenne egy pozitív adóslistára is az országban.

"Hisz mindenki tudja, banki alkalmazottak és ügyfelek is, hogy gyakran az egyes hitelfelvételekhez beadott jövedelemigazolások nem az ügyfél valós jövedelmi helyzetét tükrözik" - elemezte.

Így könnyen előfordulhat, hogy hitelfelvétel esetén az adott háztartás túlvállalja magát, és hosszabb távon képtelen lesz fizetni a törlesztő részleteket.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 17. 21:56
×
×
×
×