eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gyémánt mobil azoknak, akiknek mindenük megvan, a jó ízlést kivéve

A világ legdrágább luxusmárkáit és szolgáltatásait vonultatta fel a Moszkvai Milliomos Vásár, ahol az orosz milliomosok és milliárdosok színe-java megfordult. Volt 1 millió eurós, azaz 260 millió forintos, gyémántokkal kirakott mobil, ugyanennyibe kerülő telivér és kicsit drágább luxusautó is.

Oroszországban két évtizede még hivatalosan nem léteztek milliomosok, ma azonban 88 ezer van belőlük, és milliárdosból is 33-mal büszkélkedhet az ország. Õk voltak a hétvégén lezajlott moszkvai vásár célközönsége, ahol 600 millió dollárnyi luxusáru és szolgáltatás cserélt gazdát négy nap alatt.

A vásáron kínált árukra összesen mintegy 40 ezren voltak kíváncsiak, és egyáltalán nem panaszkodhattak a kínálatra. Ott voltak például a világ legdrágább mobiltelefonjai, amelyek közül az egyiket kétezer gyémánt borítja. A Goldvish értékesítési igazgatója szerint az 1 millió euróba kerülő modellből összesen három van a világon, és az egyiket egy orosz vette meg.

Volt azonban olyan is, akinek nem jöttek be az arannyal és gyémánttal díszített mobilok. Egy fiatal nő például túl nehéznek találta a cég 25 ezer eurós, vagyis 6,5 millió forintos kreációját. "Túlságosan lehúzná a táskámat" - jegyezte meg.

A kiállított luxusjárművek között ott volt az 1,3 millió euróba kerülő Bugatti Veyron sportkocsi is, amelyből szintén eladtak már egyet Oroszországban, annak ellenére, hogy a Bugatti új az orosz piacon.

Nagy volt a forgalom a helikopter-standnál is. Az 500 ezer és 2 millió dollár, azaz 100 és 400 millió forint értékű gépekből az elmúlt két évben 82-t adtak el Oroszországban, de az Aviamarket marketing vezetője szerint sokan csak arra várnak, hogy feloldják a Moszkva feletti repülési tilalmat. Az orosz főváros számos új épülete ugyanis rendelkezik helikopter-leszállóhellyel.

Népszerűek voltak a vásáron kínált luxusingatlanok is, egy Panama partjaihoz közeli sziget, amelyet adóparadicsomként értékesítettek, például 25 millió dollárért, azaz valamivel több mint 5 milliárd forintért kelt el.

Ugyanakkor nem mindenkit hatott meg az extravagáns kínálat.

"A legtöbb dolog akkor sem kellene, ha ingyen adnák" - jegyezte meg Nagyezsda Verkovceva, a Moszkvai Állami Egyetem professzora, aki szerint Oroszországban túl gyorsan folyt le az átmenet, így arra nemigen volt idő, hogy a gazdagsággal együtt a jó ízlés is kialakuljon a legfelsőbb osztályban.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×