eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A bordélyházban freskók ábrázolják a szolgáltatásokat

A várakozások szerint Pompeji legkedveltebb turistaattrakciója lesz az az ókori luxusbordély, amelyet egy évnyi alapos restaurálás után nyitottak meg a látogatók előtt. A tehetősek szórakoztatására épült kétszintes épület falait mindenütt erotikus freskó borítja, amely kevés teret hagy a képzeletnek.

A történészek szerint Pompejiben számos bordély volt, ám a legtöbb csak egyetlen szobából állt. Így már akkor is különlegességnek számított a tíz szobával rendelkező Lupanare.

A luxusbordélyban matraccal takart kőágyakon nyújtották szolgáltatásaikat az ókori örömlányok. Hogy pontosan milyen szolgáltatásokat, arról a freskók adtak tájékoztatást. Az egyik lány, Mirtisz szobája előtti freskó például azt adta a vendégek tudtára, hogy a hölgy orális szexre szakosodott.

A prostituáltak többsége görög vagy keleti nő volt, Luciana Iacobelli, a milánói Bicocca Egyetem szakértője szerint azonban nem mind volt rabszolga.

A történész szerint vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a római nők is gyakran látogatták a bordélyházakat, hogy igénybe vegyék férfi prostituáltak szolgáltatásait.

Pietro Giovanni Guzzo, Pompeji szuperintendánsa szerint az ókorban egyébként is egészen máshogy viszonyultak a szexhez, mint a későbbi évszázadokban, vagy manapság.

A vulkánkitörésben elpusztult Pompejiben a 18-19. században megkezdődött ásatások során számos olyan szobrot és tárgyat találtak, amelyek számára korhatáros részleget kellett nyitni a Nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeumban.

A szobrok között van például egy Pánt, az erdők, mezők, kecskepásztorok istenét, egy kecskével való közösülés közben ábrázoló szobor, illetve számos fallikus szimbólum, amelytől az ókori Rómában szerencsét és termékenységet reméltek.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×