eur:
389.59
usd:
361.8
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Benyugtatózott medve és fagyasztott nyulak a kommunista vadászatokon

Az egykori kelet-európai blokk kommunista vezetőinek kedvelt időtöltése volt a vadászat. Ám egyre több olyan visszaemlékezés lát napvilágot, amelyből kiderül: előre lelőtt és lefagyasztott nyulakra, beváliumozott medvékre és betanított bölényekre vadásztak a kompetensnek nemigen mondható pártvezérek. Legutóbb Erich Honecker egykori kelet-német vezető személyi szakácsa szólalt meg.

Honecker vadászsikereit számos hivatalos fotó örökítette meg a '70-es és a '80-as években. Ezeken hatalmas szarvasbikák és körbe rendezett lelőtt nyulak mellett látni a kelet-német vezetőt.

Jurgen Krause, Honecker egykori szakácsa szerint a nyulak egy része sokszor még fel sem engedett teljesen a fotózásra. Az állatok többségét ugyanis profi vadászok előre kilőtték, és a mélyhűtőben tárolták.

Honecker és vadásztársai azonban nem voltak egyedül Kelet-Európában, már ami a szokatlan vadásztaktikát illeti.

Nicolae Ceausescu, aki gyakran kérkedett medvevadászataival, szintén a román titkosrendőrség segítségére szorult. Az ügynökök ugyanis váliumot kevertek mézbe, és ezzel lassították le vezérük számára a medvéket.

A lengyel titkosrendőrség munkatársai egyszer hat hónapig treníroztak egy bölényt arra, hogy egy bizonyos útvonalon vágjon át az erdőn, és így pont Leonyid Brezsnyev puskája elé "tévedjen".

A biztonság kedvéért azonban mesterlövészek is elrejtőztek a környéken, hogy besegítsenek a szovjet vezetőnek, ha mégis elvétené a bölényt.

Általános gyakorlat volt Kelet-Európában az is, hogy speciális táppal szép kövérre hizlalták a vadállatokat, amelyek így szokásos gyorsaságukból is sokat vesztettek, és könnyű prédává váltak.

A legmegdöbbentőbb történet azonban a Varsói Szerződés egyesített fegyveres erőinek egykori főparancsnokáról, Jakubovszkij marsallról szól.

Egy nyugdíjas német erdész mesélte róla, hogy egyszer vadászat előtt egy dzsip hátuljában látta meg, amint egy töltött vadászfegyverrel babrált.

Amikor megkérte, hogy hagyja abba, a marsall elnézést kért, és azt mondta: "nem volt a kezemben fegyver 1945 óta, nem igazán tudom hogyan működik".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×