eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A hosszú élet titka a szex, a kávé és a szivar?

A hosszú életű állampolgárokban dúskáló Kuba százévesei azt mondják: hosszú életük titka, hogy nem ittak sok alkoholt, ám rendszeresen kávéztak, szivaroztak és szeretkeztek.

Kubai kutatók Villa Clara tartomány több mint 100 százévese közül 54-et vizsgáltak meg. Több mint 60 százalékuknak valamelyik szülője is megérte a százéves kort.

A tanulmány szerint a százévesek fegyelmezett életet élnek, de azért nem túl szigorúak magukkal. Egyikük sem alkoholista, de mindannyian arról számoltak be, hogy nagy mennyiségben fogyasztanak kávét és szívnak szivart.

Egészséges érdeklődéssel tekintettek az élet számos területére, például a szexre is - mondta Nancy Nepomuceno, a kutatás vezetője.

A legtöbb száz éven felüli jó elmeállapotban van, és még mindig végez fizikai munkát. Majdnem mindegyikük rendszeresen eszik halat, tojást, szárnyasokat és zöldséget; kevés sóval és természetes fűszerekkel főz.

Kubában, ahol a 11,2 millió lakos között mintegy 3 ezer olyan ember van, aki már megünnepelhette 100. születésnapját, 76 év az átlagéletkor. Villa Clara tartományban azonban még ennél is magasabb, 78 év.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×