eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megtalálták Mikszáth pipáját

Hiánytalanul előkerültek azok a műkincsek, amelyeket a horpácsi Mikszáth Kálmán-emlékházból loptak el szombaton hajnalban; az egyik gyanúsítottat őrizetbe vette a rendőrség, két társát és a felbujtót még keresik - jelentette be Nógrád megye rendőrfőkapitánya.

A körözött tárgyakat még hajnalban megtalálták egy járó motorú gépkocsiban a főváros IX. kerületében, a Mester utcában. Az autóban lévő iratok és személyes használati tárgyak alapján azonosították a jármű tulajdonosát, és az egyik feltételezett elkövetőt.

Az adatok szerint feltehetően egy magángyűjtő megrendelésére történt a bűncselekmény. Az elkövetők céltudatosan válogatták össze Magyarország egyetlen Mikszáth-emlékmúzeumában a kiszemelt értékeket.

Ármós Sándor elmondta: a szakértői vizsgálatok alapján megállapítható, hogy az ellopott tárgyak értéke jelentősen meghaladja a helyszínen közölt értéket, így azok értéke nem 15 millió, hanem 40-50 millió forintra tehető.

A horpácsi emlékházból egy Mikszáth Kálmán kézírásával ellátott noteszt, egy óraláncot, amelyen egy medál is volt Mikszáth Kálmán fiainak arcképével, továbbá egy pipaszurkálót és egy bicsakot, egy serleget, egy kitüntetést, egy pipát, és egy ingaórát loptak el. Más képek mellett elvitték Szinyei Merse Pál Virágzó almafák című festményét is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×