eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elsüllyedt egy világhírű veterán óceánjáró

Elsüllyedt a japán partoknál egy világhírű veterán luxus-óceánjáró. A Stella Polaris fedélzetén senki sem tartózkodott, mivel éppen javításra vontatták Kínába - jelentette be szombaton a japán parti őrség.

A vontatóhajó személyzete még pénteken jelentette a hatóságoknak, hogy az 5100 tonnás óceánjáró, amellyel csupán három kilométernyi távolságra jutottak a partoktól, léket kapott és elkezdett süllyedni.

Szombaton reggel már a tenger fenekén volt, 70 méteres mélységben, és kifolyt belőle 300 liter gázolaj.

A svéd Gvtaverken hajógyárban a norvég Bergen Line hajózási társaság számára 1927-ben gyártott, 127 méter hosszú, teljesen fehér, kecses, jachtszerű óceánjárót transz-atlanti luxusutazásokra használták.

A náci Németország a II. világháborúban lefoglalta, de a háború után visszakerült a Bergen Line birtokába, és 1970-ig volt forgalomban.

Ekkor eladták egy japán társaságnak, amely a szigetország középső részén lehorgonyozta egy kikötőben, és szállodát, illetve éttermet rendezett be benne.

A Kínában tervezett javítási munkák elvégzése után a hajó - már Scandinavia néven - Svédországba került volna, ahol szintén szállodaként használták volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×