INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Saját magát jelölte a királyi kitüntetésre

Infostart / InfoRádió
Megfoszthatják kitüntetésétől azt a brit férfit, akiről kiderült: valójában saját magát jelölte a Brit Birodalom Rendjének Tagja kitüntető címre. Michael Eke nem létező személyek nevében saját maga írta meg ajánlásait, amelyekkel a brit kormányzati irodát, a Buckingham palotát, helyi képviselőjét és még rendőrségi főnökeit is sikerült átvernie.

Michael Eke még 2003-ban kapta meg az angol királynőtől a Brit Birodalom Rendjének Tagja kitüntetést. A címre Geoff Mills és Norman Jarvis - mint utóbb kiderült, két nem létező személy - javaslata alapján, Eke parlamenti képviselőjének és főnökeinek közbenjárására a kormányzati kabinetiroda terjesztette fel.

Kitüntetésekor Michael Eke mintaállampolgárnak tűnt, aki sokat tett a helyi közösségért. Valódi énjére, és a kitüntetés körüli csalásra akkor derült fény, amikor hamisított referenciákkal vezető álláshoz jutott a cambridgeshire-i rendőrség boltjában, ahonnan ezt követően több laptop, számítógép, televízió, videokamera és DVD-lejátszó is eltűnt.

A lopások miatt indított vizsgálat során kiderült: Eke többször használta magáncélokra egy általa vezetett helyi szervezet pénzét, és különböző rendezvényekre hivatkozva több mint 16 ezer fontot csalt ki a brit nemzeti lottó művészeti eseményeket finanszírozó alapjából.

Eke még gyertyát is lopott a rendőrségtől: miután megrendelt egy nagyobb adagot, azt több éven keresztül továbbadta egy helyi templomnak, zsebre téve a bevételt.

A címlapról ajánljuk