eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Órák alatt megasláger lett a Zidane fejeléséről szól dal

Három héttel azután, hogy Franciaország emlékezetes körülmények között elveszítette a labdarúgó-világbajnokság döntőjét, az olasz Materazzi lefejelése miatt kiállított Zinedine Zidane népszerűsége csúcsokat döntöget. A slágerlistán mindenképpen: a Lefejelés című dal pillanatok alatt az élre tört.

Szinte lehetetlen Franciaországban elmenekülni a nem túl bonyolult dal (melyet egyébként itt meghallgathat) elől: a rádiókból, a televíziókból, mobiltelefonokból mind a Coup de Boule (Lefejelés) című dal szól.

A jelenleg is a francia listák élén található szám népszerűsége az interneten kezdődött. A dal szerzői között találhatók a Lipszyc testvérek, akik egyébként egy mobiltelefonos csengőhangokat és hangeffektusokat készítő céget vezetnek. Az ötlet a berlini döntő másnapján fogalmazódott meg bennük.

"Depressziósak voltunk és nem tudtunk dolgozni. Francknak jutott az eszébe, hogy csatlakozni kellene az akkor már az egész interneten terjedő reakciókhoz. A vicceinkből dalszöveg lett, egy fél óra alatt végeztünk az egésszel" - meséli a testvérpár egyik tagja, Sébastien Lipszyc.

Fél óra alatt a kereskedelmi rádióba

A testvérek elküldték a kész dalt ötven barátjuknak, majd némileg megdöbbenve vették észre, hogy fél óra múlva már az egyik kereskedelmi rádió játssza.

Másnap pedig megrohanták őket a mobiltársaságok, és mire feleszméltek volna, újabb egy nappal később már eladták a Warner lemezkiadónak a dal jogait (a multinacionális vállalat két vetélytársát licitálta túl).

Az őrült hét szombaton ért véget, amikor egy párizsi stadionban leforgatták a videóklipet is, melyben többek között egy bíró piros lapot mutat fel egy képen kívüli játékosnak.

Két hét alatt negyedmillió példány

A dal hivatalosan a múlt héten került a boltokba, azóta 150 ezer példányt adtak el belőle, míg az internetről több mint 100 ezerszer töltötték le. Azóta már 20 országban került a boltokba.

Amim pedig a főszereplőt illeti: Zinedine Zidane-nak sem tett hosszú távon rosszat meggondolatlan fejese (az élete utolsó hivatalos mérkőzését játszó francia csapatkapitány a világbajnoki döntő hosszabbításában Marco Materazzi szóbeli provokálására fejelte le az olasz hátvédet, ami miatt a bíró kiállította), hiszen egyéni szponzorai kiálltak mellette.

Mi több, az adidas 2017-ig meghosszabbította a szerződését, a Danone pedig azt fontolgatja, hogy meghívja az igazgatótanácsba.

Marketingszakértők szerint Zidane fejelése furcsa módon akár még jót is tehetett a kereskedelmi értékének, hiszen olyan lázadó imidzset kapott tőle, amellyel a fiatalok körében jól eladható.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×