eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pixabay.com

Sok a nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteg, de nem annyi, mint hat éve

Egy hét alatt 22 nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteget találtak Magyarországon.

Magyarországon 2004 óta nyilvántartott fertőzés a nyugat-nílusi láz, azóta minden évben regisztrálnak eseteket jellemzően a késő nyári, őszi időszakban.

"Ez egy olyan vírus, ami a vadon élő madarakban maradt fent, és a vírust a szúnyog a madarakból képes felvenni vérszívása során, ha ez a fertőzést hordozó szúnyog később emberből táplálkozik, akkor van esély arra, hogy az embernek átadja a kórokozót" - mondta a fertőzésről Sztikler János az InfoRádióban

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ biológusa kiemelte, hogy a betegség emberről emberre nem terjed, viszont vérátömlesztéssel átadható. A fertőzés az esetek 70-80 százalékában tünetmentes, az esetek 20-25 százalékában mérsékelt, enyhe influenzaszerű tünetek alakulhatnak ki-

"Ilyen lehet a láz, fejfájás, izom, ízületi fájdalom, hidegrázás, illetve apró kiütések, és az esetek egy százalékára jellemzőek a súlyosabb idegrendszert is érintő tünetek, ami általában kórházi kezelést igényel, és jellemzően ezek azok az esetek, amik diagnosztizálásra kerülnek" - fejtette ki a szakember.

Idén a 36. naptári hétig összesen 66 beteget regisztráltak, de több eset kivizsgálása még folyamatban van. Újabb fertőzöttekre szeptember végéig számítanak a szakemberek.

"Az Európai Járványvédelmi Központ adatai szerint a 10 éves átlagot meghaladják az esetszámok uniós, viszont a 2018-ast nem érik el. Összesen 15 európai ország jelentett eddig eseteket idén." - mondta Sztikler János.

Az esetek térben és időben is eloszlanak, tehát nem klasszikus járványos megjelenése van a betegségnek. Idén eddig majdnem minden megyét érintett Magyarországon a fertőzés. A bejelentett 66 fő szinte kivétel nélkül kórházi ápolásra szorult. A tünetekre támogató kezelést adnak, specifikus gyógymód nincsen ellene, vakcina sem érhető el ellene - összegezte a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×