eur:
393.13
usd:
353.98
bux:
0
2024. augusztus 20. kedd István
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Szakértő: a nem őshonos csípőszúnyogokra is oda kell figyelnünk

A szúnyogok hatékony gyérítése érdekében az integrált stratégia a célravezető, amelyben helyet kap a szúnyogok és a kórokozók rendszeres monitorozása, és a valós ökológiai és járványügyi helyzethez igazított gyérítési módszerek alkalmazása - mondta a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont vezetője. Garamszegi László Zsolt szerint a nem őshonos csípőszúnyogokra is oda kell figyelnünk az általuk terjeszthető betegségek miatt.

Hol kémiai, hol pedig biológiai irtószerekkel gyérítik nyaranta a szúnyogokat, mert ilyenkor csak egy dolog számít: minél kevesebb szúnyoggal és csípéssel megúszni ezeket a hónapokat - hangsúlyozta Garamszegi László Zsolt az InfoRádióban.

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont vezetője szerint különbséget kell tenni a háztáji védekezés és a szervezett védekezés között. Mind a kettő célra vezető lehet, sőt az a leghatékonyabb, amikor különböző módszereket kombinálnak, mert mindegyiknek megvan az előnye. Azt nevezik integrált gyérítésnek, amikor többféle módszerrel védekeznek.

"A saját kertünkben is sok mindent tehetünk, meg lehet szüntetni például a szúnyogok tenyészhelyeit, az edényekben felgyűlő vizeket ki tudjuk önteni" - fejtette ki.

A települések pedig különböző szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Működik az államilag szervezett, katasztrófavédelem által koordinált gyérítési program. Amennyiben nem kívánnak élni ezzel a szolgáltatással, akkor magáncégeket is megbízhatnak, ezek különböző technikákkal tudják irtani a szúnyogokat - mondta Garamszegi László Zsolt.

A HUN-REN Ökológiai Központ vezetője arról is beszámolt, hogy

Magyarországon megjelent három invazív csípőszúnyog faj.

"Magyarországon 50 őshonos faj él, és jó részük szívja a vérünket. Az elmúlt 10 évben a globális tendenciának következtében Magyarországra is eljutottak azonban az eredetileg Ázsiából származó újabb fajok, amelyek már stabil tagjai a magyarországi szúnyogfaunának, együtt kell velük élnünk" - foglalta össze a szakember.

Garamszegi László Zsolt szerint az évek óta enyhe telek, valamint az aktív turisztikai és kereskedelmi tevékenységek is kedveznek az új fajok megjelenésének, és ez a jövőben sem lesz másként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Felhőszakadás - kiadták a másodfokú figyelmeztetést, az államtitkár is megszólalt az estéről
térkép

Felhőszakadás - kiadták a másodfokú figyelmeztetést, az államtitkár is megszólalt az estéről

Délutánra jelzett csapadékot, zivatarveszélyt a HungaroMet, négy óra után frissítette a szervezet a figyelmeztetési térképet.

kutatás
A hűtlenségben kettős mérce tapasztalható itthon

A magas társadalmi státusz és a jó anyagi helyzet kevésbé fontos szempont a magyar embereknek a párkeresésnél, a többség inkább a figyelmességet, az érzelmi intelligenciát és a hűséget részesíti előnyben – mondta az InfoRádióban Bojár Ábel, az Opinio Institute kutatási igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×