eur:
393.69
usd:
353.74
bux:
0
2024. augusztus 21. szerda Hajna, Sámuel
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (k) elismerést ad át az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából odaítélt állami kitüntetések átadóünnepségén a fővárosi Károlyi-Csekonics Palotaegyüttesben 2024. augusztus 20-án.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Országszerte és a határokon túl is tartottak programokat az államalapítás és Szent István király ünnepén - a nap hírei

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus kapta az idén a Magyar Szent István Rendet. Elhunyt Losonczi Ágnes Széchenyi-díjas szociológus.

Országszerte számos településen és a határokon túl is tartottak programokat az államalapítás és Szent István király ünnepén. Magyarország nemzeti lobogóját katonai tiszteletadás mellett vonták fel kedd reggel az Országház előtti Kossuth téren, majd a tisztavatás következett. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy az ország védelmi képességét napról napra erősítik. A viharra vonatkozó előrejelzés miatt nem a Szent István-bazilika előtt, hanem magában az épületben tartották az ünnepi szentmisét. Az operatív törzs folyamatosan figyelte az időjárási helyzetet és a legutóbbi bejelentés alapján az esti budapesti tűzijáték 22 órára halasztásáról döntött.

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus vette át a Magyar Szent István Rendet az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából, a köztársasági elnöktől a Sándor-palotában. Sulyok Tamás a díjátadó ünnepségen kiemelte: Krausz Ferenc és társai új eszközöket adtak az emberiség kezébe, amelyekkel vizsgálhatóvá váltak az atomokat felépítő elektronok mozgásai és energiaváltozásai, s ezzel végtelen távlatokat nyitottak.

Szent István király ünnepe összeköti a múltat és a közös jövőt – hangsúlyozta a Szent István-bazilikában tartott szentmisén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Erdő Péter arról is beszélt: a jövő az egyéni és közösségi hivatás megértésén és elfogadásán is múlik. Aurel Percă bukaresti érsek homíliájában úgy fogalmazott: Európa veszélyben van, mert el akarják törölni kereszténységének nyomait.

A WHO szerint nincs ok pánikra a majomhimlő európai megjelenése miatt. Az Egészségügyi Világszervezet azután adta ki az erről szóló álláspontját, hogy a múlt héten Svédországból bejelentették a betegség vírusváltozatának első megerősített megjelentését Afrikán kívül. Hans Kluge, az ENSZ-szervezet regionális igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus már a legutóbbi, 2022-es kitörése óta jelen van az európai kontinensen.

Izrael elfogadja az amerikai áthidaló javaslatot a gázai tűzszünetre és túszalkura – jelentette be az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken hétfői izraeli tárgyalásai után hozzátette, hogy most a Hamasznak kell megtennie ugyanezt. A Hamász vasárnap este visszautasította az amerikai áthidaló javaslatot. Nyilatkozatukban azzal vádolták az izraeli miniszterelnököt, hogy új feltételeket és követeléseket támaszt, hogy meghiúsítsa a tárgyalásokat.

Csökkentést javasol az Európai Bizottság a kínai gyártású Teslákra kivetett vámban. A brüsszeli testület indítványa alapján 20,8 százalékról kilenc százalékra mérséklődne a teher. Az indoklás szerint a döntést a tavaly októberben elindított, folyamatban lévő szubvencióellenes vizsgálat részeként hozták. Az ideiglenes vámok legfeljebb négy hónapig érvényesek.

Romániában bejelentette indulását az év végére tervezett elnökválasztáson Marcel Ciolacu kormányfő. A Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségét betöltő politikus közösségi oldalán azt ígérte, hogy pártja szombaton tartandó jelölőkongresszusán bemutatja országprojektjét. Marcel Ciolacu sokáig halogatta bejelentését az államfőjelöltségről.

Az amerikai demokrácia megóvásának legnagyobb reménységeként méltatta Joe Biden amerikai elnök Kamala Harris jelenlegi alelnököt, a Demokrata Párt elnökjelöltjét a Chicagóban megnyitott elnökjelölő konvención. Búcsúbeszédében Joe Biden azt hangsúlyozta: Kamala Harris és alelnökjelöltje, Tim Walz legelszántabb támogatója lesz a novemberi választásig tartó kampányidőszakban.

Több mint 800 aktív erdőtűz pusztít Kanadában, a hatóságok szerint 223 helyen a tűzoltók nem tudják ellenőrzés alatt tartani a lángok terjedését. Hetek óta tombolnak a lángok 33 ezer hektáron a Jasper Nemzeti Parkban is, amely emiatt továbbra sem látogatható.

Törökországban ismét 50 százalékon tartotta az irányadó kamatot központi bank monetáris bizottsága. Ez már sorozatban az ötödik alkalom. A testület célja, hogy jelentősen csökkentse az inflációt, ami jelenleg a világon az egyik legmagasabb. A török jegybank több mint 500 millió dollárt adott el, hogy támogassa a nemzeti valuta, a líra árfolyamát.

Csaknem 25 ezren vigyáznak majd a rendre a jövő szerdán kezdődő párizsi paralimpián. A francia belügyminisztérium bejelentése szerint a rendfenntartók mellett különleges egységek és magán biztonsági cégek alkalmazottai is szolgálatban lesznek a játékok ideje alatt. A paralimpia jövő szerdától szeptember 8-ig tart a francia fővárosban. Magyarországot 39 fős sportolói csapat képviseli.

Elhunyt Losonczi Ágnes Széchenyi-díjas szociológus. A magyar szociológia iskolateremtő alakját 95 éves korában érte a halál. Losonczi Ágnes alapítója, később igazgatója volt a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének. Losonczi Ágnes 1993-1998 között a Magyar Mozgókép Alapítvány dokumentumfilmes szakkuratóriumának elnöke volt.

Címlapról ajánljuk

Katona Csaba: az európai értékrend elsajátítása lassú, de sikeres folyamat volt

Az augusztus 20-i ünnep történelmi hátteréről, Szent István király államalapításáról, a nyugati felfogású érték-, állam- és jogrend megszilárdításáról, valamint az ünnep későbbi korokban történt átértelmezéseiről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Katona Csaba történész.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×