eur:
393.39
usd:
358.6
bux:
71832.47
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), az Oktatási Hivatal (OH) és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvény résztvevői a Városligetben 2022. július 21-én. Ezen a napon este nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 99 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.MTI/Kovács Anikó
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

17 ezren jelentkeztek a pótfelvételire

Sokan választották a pedagógusképzést.

Kifejezetten sikeres volt a pótfelvételi, több mint 17 ezren adták be jelentkezésüket a magyar egyetemekre és főiskolákra - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Varga-Bajusz Veronika úgy fogalmazott, külön örömteli, hogy a felvételizők 65 százaléka nemzetgazdasági, munkaerőpiaci szempontból fontos képzési területet választott. Ide tartoznak többek közt a műszaki, az agrár- és a természettudományos szakok, valamint a pedagógusképzés - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az idei pótfelvételi eljárásban a pedagógusképzés lett az "aranyérmes", erre a területre több mint 4700-an adták be a jelentkezésüket, messze meghaladva a rendre legtöbbeket vonzó gazdaságtudományi képzéseket.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a fiatalok körében népszerű még az orvosi, informatikai és műszaki képzési terület is.

Elmondta továbbá, hogy a pótfelvételizők 44 százaléka állami ösztöndíjas képzést jelölt meg. A jelentkezők kétharmada alapképzésre szeretne bekerülni, 15 százalékuk pedig mesterképzésre felvételizett - tette hozzá.

Az államtitkár fontos eredménynek nevezte, hogy tovább erősödött az egyházi fenntartású intézményeket választók aránya: ezúttal a felvételizők 23 százaléka jelentkezett egyházi egyetemre vagy főiskolára.

A fiatalok 56 százaléka választott modellváltott intézményt, 13 százalékuk pedig állami egyetemen szeretne továbbtanulni - ismertette.

Varga-Bajusz Veronika kitért arra is, hogy a felvételi eljárás hiánypótlási szakasza augusztus 15-ig tart, ezután tartják meg az egyetemek a szóbeli elbeszélgetéseket, intézményi felvételiket.

A ponthatárokat augusztus 29-én állapítják meg, a pótfelvételin sikeres leendő hallgatók így szeptemberben megkezdhetik tanulmányaikat a választott szakon - mondta az államtitkár, kiemelve: mindenkit vár a megújult magyar felsőoktatás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
N. Rózsa Erzsébet: Iránnal, de Irán nélkül is nagyon nehéz helyzetben van Izrael

N. Rózsa Erzsébet: Iránnal, de Irán nélkül is nagyon nehéz helyzetben van Izrael

Csaknem két hete várja a világ, hogy Irán mikor és milyen csapást mér Izraelre a Hezbollah, illetve a Hamász egy-egy vezetőjének július végi likvidálására válaszul. Ennek lehetőségeiről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában N. Rózsa Erzsébet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa. Elemezte azt is, hogy miért nincs Izraelben stabil helyzete a kormánynak.

Gulyás Michelle: a sok negatív komment még erősebbé tett és megvalósítottam gyermekkori álmomat

Az UTE olimpiai bajnok öttusázója Párizsból hazatérve azt mondta az InfoRádióban, hogy mind mentálisan, mind fizikailag végig nagyon erősnek érezte magát az ötkarikás játékokon. Arról is beszélt, hogy folytatja a nagy változások előtt álló öttusát, és reményei szerint tornász múltja miatt könnyebben tud majd alkalmazkodni ahhoz, hogy a lovaglás helyére az akadályverseny kerül be a számok közé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
Nagyot gurított a Graphisoft Park, meg is emelték a várakozásokat

Nagyot gurított a Graphisoft Park, meg is emelték a várakozásokat

A tavaly évvégi csökkenés után stabilizálódott a Graphisoft Park kihasználtsága az idei első negyedévben, ez kitartott a most lezárt második negyedévben is, emellett a bérleti szerződések euró alapú indexálásának köszönhetően ismét növekedett a vállalat bevétele. Ezen felül néhány bérlő, aki 2023-ban a szerződés lejárata előtt csökkentette bérelt területét, egyszeri kompenzációt fizetett, ami szintén pozitív hatással volt a nettó eredményre - ezek az egyszeri bevételek időarányosan kedvező hatással voltak a társaság első félévi eredményére, a menedzsement a vártnál jobb teljesítmény ismeretében felfelé változtatott a tavalyi negyedik negyedév végén kiadott előrejelzésén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×