eur:
394.06
usd:
360.47
bux:
72352.07
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
Gulyás Michelle aranyérmes öttusázó (k) a 2024-es párizsi nyári olimpiáról hazaérkező magyar csapat ünnepélyes fogadásán a Puskás Ferenc Stadion szoborparkjában 2024. augusztus 12-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Hazatértek az Aranygéppel Párizsból a magyar olimpikonok - a nap hírei

Több esetben hibáztak az intézmények a felvételi pontok számításánál. Az orosz elnök szerint Kijev a jövőbeni tárgyalási pozícióit akarja javítani az oroszországi támadásokkal

Hazatértek az Aranygéppel Párizsból a magyar olimpikonok. A Puskás Szoborparkban több mint ezerfős tömeg fogadta a most érkezett sportolókat, valamint a korábban hazatért magyar olimpikonokat. Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke hivatalosan is bejelentette, hogy a magyar csapat 206 ország közül az éremtáblázaton a 14. helyen végzett. A vasárnapi olimpiai záróünnepség után Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja a többi között azt mondta: kezdeményezni fogja, hogy vizsgálják felül a női esélyegyenlőségre vonatkozó szabályokat.

Több esetben hibáztak az intézmények a felvételi pontok számításánál, de ahol ez bebizonyosodott, ott javították a számítást és akár a felvételi eredményét is – közölte a felsőoktatási államtitkár. Varga-Bajusz Veronika az InfoRádiónak azt mondta: az új pontszámítási szabályok okozhattak problémát. Úgy fogalmazott, hogy pár száz megkeresés érkezett az ügyben az Oktatási Hivatalhoz, ezek egy részéről bizonyosodott be, hogy történt hiba. A panasz után született határozat ellen még van helye jogorvoslatnak, így ennek az időszaknak a lejárta után derül ki, hány esetben számolták rosszul a felvételi pontokat.

Meghaladta a 60 ezres darabszámot a hazai tisztán elektromos járműpark júliusban. A Belügyminisztérium adatai szerint az elmúlt hónapban elért gyarapodással mostanáig csaknem 61 ezer kizárólag elektromos hajtású gépkocsi állt forgalomba Magyarországon. A teljes zöld rendszámos állomány a hibridekkel együtt júniusban túllépte a 100 ezer darabot.

Új akkumulátoros energiatárolót épít Soroksáron az E.ON. A több mint 784 millió forintos beruházás újabb napelemes rendszerek csatlakoztatására ad lehetőséget és növeli az ellátásbiztonságot is. A Soroksárra telepítendő akkumulátoros energiatároló mintegy 350 lakossági napelemes rendszer által megtermelt energiát, azaz 6 MWh-t képes eltárolni.

Nagy segítséget jelentene a felmelegedés elleni küzdelemben, ha hagynák visszavadulni az erdőket - áll a Magyar Kutatási Hálózat közleményében. Magyar ökológusok is részt vettek annak a tanulmánynak az elkészítésében, amely kimutatta, hogy az európai öreg erdők szénmegkötése sokkal nagyobb, mint korábban gondolták..

Visszatért Magyarországra az Észak-Macedón erdőtüzek oltásában közreműködő tűzoltócsapat. A 46 tagú egység augusztus elsején 13 járművel indult útnak, miután a balkáni ország a tagországok segítségét kérte a kiterjedt erdőtüzek megfékezéséhez. A magyar csapat először a Makedonszki brodi járásban pusztító lángok megfékezésében vett részt, majd a Jasen rezervátumban támogatta az oltást.

A görög kormány az európai uniós polgári védelmi mechanizmus segítségét kérte az erdőtüzek megfékezéséhez. Egyelőre francia, olasz, román és cseh tűzoltóegységeket és légi oltásra képes repülőgépeik bekapcsolódását várják az oltásba, de már Spanyolország, Ciprus és Törökország is felajánlotta a segítségét. Athén környékén és Görögország középső térségének nagy részén a legmagasabb fokozatra emelték a tűzveszély miatti riasztást.

Az orosz erők tüzet okoztak a dél-ukrajnai, orosz ellenőrzés alatt álló Zaporizzsjai Atomerőmű területén – állította Telegram-üzenetben az ukrán elnök. Moszkva szerint a tüzet egy ukrán drón okozta. Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a sugárzási mutatók jelenleg normálisak, de azzal vádolta Oroszországot, hogy az atomerőművet Ukrajna, Európa és a világ zsarolására használja. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vasárnap esti közleménye szerint nem alakult ki nukleáris vészhelyzet.

Orosz közlés szerint az ukrán csapatok 28 települést foglaltak el az orosz kurszki régióban, a harcok elől már 121 ezer civilt telepítettek ki, és további 59 ezret evakuálnak az orosz hatóságok. Az orosz elnök által összehívott tanácskozáson Vlagyimir Putyin utasította a védelmi minisztériumot, hogy űzzék ki az ukrán csapatokat az ország területéről. Szerinte az oroszországi támadásokkal Ukrajna jövőbeni tárgyalási pozícióit akarja javítani.

Olaszország és Svájc is második békecsúcsot szorgalmaz, ezúttal Oroszország részvételével. A közös nyilatkozat felszólítja az érintett nemzetközi szereplőket, hogy tegyenek meg minden erőfeszítést egy közös tárgyalási alap megteremtéséhez. Júniusban Oroszország távollétében, de mintegy száz állam és szervezet részvételével tartották meg az első ukrajnai békecsúcsot Svájcban.

A háborús jogsértések veszélyeire figyelmeztetett a nemzetközi vöröskereszt a genfi egyezmények aláírásának 75. évfordulóján. A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy széles körben hagyják figyelmen kívül a háborús helyzetekre érvényben lévő nemzetközi szabályokat a fegyveres csoportok és az állami haderők Gázától Szírián és Ukrajnán át Mianmarig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újítások, visszaadott remények, hősök – az olimpiai tudósító búcsúja Párizstól

A vasárnap véget ért nyári olimpiáról sok emlékezetes pillanatot őrizhetünk meg. A szervezők kiváló ötletekkel jártak a szurkolók kedvében, akik köszönték szépen, és gyorsan belakták, majd a szívükbe zárták a játékokat. Személyes visszapillantás az elmúlt két és fél hétre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
Kiváró hangulat az amerikai tőzsdén

Kiváró hangulat az amerikai tőzsdén

Turbulens héten vagyunk túl a tőzsdéken, a makroadatok érkezéséből arra lehetett ugyanis következtetni, hogy az amerikai gazdaság recesszióba került, ezt követően a piacok azt kezdték árazni, hogy a Federal Reserve hamarabb kezdhet kamatvágásba, hogy segítse a növekedést. Ezt követően viszont a várakozásoknál jóval jobb munkaerőpiaci adat is érkezett az USA-ból, ami arra utalt, hogy talán mégsem fogyott ki a lendület az amerikai gazdaságból. Ezen a héten is sok piacmozgató eseményre lehet számítani, elég az amerikai inflációs adatra gondolni - a mai nap azonban viszonylag csendes mederben csorog, az irányadó európai és amerikai indexek felemásan teljesítettek, mérsékelt elmozdulásokkal. Vannak viszont izgalmak a magyar tőzsdén, sikeres kitörést láthattunk ugyanis a Nyomda részvényénél, új történelmi csúcsra száguldott az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×