eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 5. hétfő Krisztina
A holland légierő F-16-os harci gépe csapásmérő fegyverzettel. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Megérkeztek az első F-16-os vadászgépek Ukrajnába - a nap hírei

Rendőrök sérültek meg, amikor több brit városban a tüntetők téglával, székekkel és palackokkal dobálták meg őket. A bronzéremért járó összeget kap a Magyar Ökölvívó Szakszövetségtől a párizsi olimpián ötödik Hámori Luca.

Megérkeztek az első F-16-os vadászgépek Ukrajnába. Az ukrán elnök ezt egy Kijev melletti repülőtéren jelentette be a légierő napja alkalmából. Volodimir Zeleszkij felidézte: a háború kezdete óta több száz találkozót és tárgyalást tartottak az ukrán légierő és légvédelem megerősítése érdekében. Az államfő megköszönte Dániának Hollandiának és az Egyesült Államoknaka közreműködésr, hogy Kijev F-16-os vadászgépeket kaphatott. Volodimir Zelenszkij azt nem árulta el, hogy pontosan hány repülőgép érkezett Ukrajnába.

Megfenyegette a fogolycsere keretében kiszabadult orosz ellenzékieket a biztonsági tanács elnökhelyettese. Dmitrij Medvegyev a Telegramon azt írta, hogy az Egyesült Államok és Oroszország között létrejött megállapodás Moszkva előnyére vált, mivel segített hazahozni orosz állampolgárokat, miközben Nyugatra távozhattak bűncselekményt elkövető külföldiek. Az augusztus elsejei fogolycsere révén nyolc bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista is kiszabadult, köztük orosz ellenzéki politikusok is.

Újabb izraeli légicsapás érte a Gázai övezetben található Al-Aksza kórház épületegyüttesét – írja a Reuters. A hírügynökség információi szerint a támadásban öt palesztin vesztette életét. A bombázás tüzet is okozott, ami 18 embert sebesített meg. Az izraeli hadsereg szerint célzott csapást hajtottak végre egy olyan célpont ellen, aki bizonyíthatóan terrortevékenységet folytatott. Az Al-Aksza kórházat hónapok óta támadja az izraeli sereg.

Venezuelában keményen fellépnek az elnök választási győzelmét vitató tüntetőkkel szemben. Nicolás Maduro elnök hívei előtt úgy fogalamzott: kétezer demonstrálót vettek eddig őrizetbe, és ezúttal nem kegyelmeznek nekik. Az államfő azt is közölte, hogy az őrizetbe vett tüntetőket magas biztonsági fokozatú börtönökbe szállítják.

Ismét zavargásokba torkollott néhány száz bevándorlásellenes tüntető megmozdulása az észak-angliai Rotherham-ben. A tüntetők egy szállodánál gyűltek össze, amelyet korábban menedékkérők elhelyezésére használtak. Téglákkal dobálták meg a kiérkező rendőröket, betörték a szálloda ablakait és szemeteskukákat gyújtottak fel. Több tucatnyi tüntető gyűlt össze egy másik, ugyancsak menekülteknek szállást adó hotelnél a dél-angliai Aldershotban is. Ugyanakkor több városban utcára vonultak antirasszista ellentüntetők is.

A bronzéremért járó összeget kap a Magyar Ökölvívó Szakszövetségtől a párizsi olimpián ötödik Hámori Luca. A szervezet a közösségi oldalán azt közölte: a versenyző pontszerzésért járó pénzjutalmát kiegészíti. A 66 kilós Hámori Luca a szombati negyeddöntőben egyhangú pontozással kapott ki a szereplésével botrányt keltő algériai Iman Heliftól, akit a tavalyi világbajnokságról túl magas tesztoszteronszintje miatt kizártak. Hámori Luca így összesen 31 millió forintot kap a szerepléséért, amelynek a bokszszövetség adja a nagyobb részét, 16 millió forintot.

Bírósághoz fordul az Európai Jog- és Igazságügyi Központ az olimpia megnyitóünnepségén történtek miatt - mondta a szervezet vezetője a Kossuth rádióban. Grégor Puppinck szerint a francia kormány az olimpiai megnyitóünnepséget arra használta fel, hogy keresztényellenes propagandát folytasson. Az alkotmányjogász úgy fogalmazott: a szervezők célja nem az volt, hogy bemutassák a francia civilizációt, hanem egy eltorzult, kozmopolita Franciaországot.

Közösen dolgozik a kormány és a Magyar Országos Horgász Szövetség a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégián. A miniszterelnök főtanácsadója közösségi oldalán felhívta a figyelmet arra, hogy a horgászoké a legnagyobb civil szervezet Magyarországon. Nyitrai Zsolt úgy fogalmazott: az, hogy a horgászok száma évről évre növekszik, a horgásznagyköveteknek is köszönhető.

A magyar mézágazat érdeke, hogy az európai piacokon tisztességes versenyfeltételek legyenek – közölte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozón. Feldman Zsolt Jászberényben ismertette: a 15-30 ezer tonnás hazai méztermelés kétharmad részét Nyugat-Európába exportálják. Úgy vélte, hogy az uniós piacot torzítja, hogy 160-190 ezer tonna Európán kívüli, harmadik országból érkező importtal versenyeznek az évente 10-20 ezer tonna mézet exportáló magyar méhészek.

Az elmúlt napok esőzései miatt ismét romlott a Szajna vízminősége. A párizsi olimpia szervezői ezért törölték a triatlon vegyes váltók mai úszóedzését. A döntést szombaton késő este hozták meg a házigazdák, miután a mérések nem hozták a kívánt értékeket. A vegyes váltók versenyét a tervek szerint holnap tartják, a magyar csapat nem kvalifikálta magát.

Címlapról ajánljuk

Nem nagyon reménykedhetünk enyhülésben, egyre durvább hőhullámok jönnek

Egyre hosszabb hőhullámokra és egyre magasabb hőmérsékleti értékekre kell készülnünk a következő évtizedekben – mondta az InfoRádióban a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója. Kovács Erik hozzátette: ha nem következik be kedvező változás a klímapolitikában, 2050-2060 után akár 45-47 fok is lehet nyaranta az Alföldön.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 4. 18:15
×
×
×
×