eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök (b) tárgyalásuk után az Elysée-palotában 2024. június 26-án. A két vezető a július elsején induló hat hónapos magyar EU-elnökség célkitűzéseit tekintette át.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Nukleáris és védelmi ipari együttműködésről állapodott meg a magyar kormányfő a francia elnökkel - a nap hírei

Döntött a Kúria: Karácsony Gergely marad a főpolgármester. Hatósági ellenőrzést indított a Ryanair, a Wizzair, a SunExpress és a Eurowings légitársaságokkal szemben a fővárosi kormányhivatal.

A francia-magyar együttműködés erősítésében állapodott meg Párizsban a magyar kormányfő és a francia elnök, köztük a nukleáris koalícióban való együttműködésről, valamint a védelmi ipari együttműködés kiszélesítéséről. Orbán Viktor a tárgyalás után azt mondta: Emmanuel Macron támogatásáról biztosította a magyar uniós elnökségi programot.

Mark Rutte holland politikust nevezte ki október 1-jétől a NATO következő főtitkárának az Észak-atlanti Tanács. A kinevezést a tagállamok vezetői is megerősítik a július 9-én kezdődő NATO-csúcstalálkozón Washingtonban.

Az intézményi reform, a tagállami vétójogok gyengítése, a versenyképesség javítása és Ukrajna csatlakozása is szerepelnek a csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozó napirendjén. A kétnapos tanácskozáson hoznak végső döntést a vezető uniós tisztségek betöltéséről.

A nyugat-balkáni csatlakozási folyamat felgyorsításáért kormányközi konferenciákat szervez Magyarország az uniós elnöksége idején - közölte Párizsban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: Szerbiával, Montenegróval, Albániával, Bosznia-Hercegovinával és Észak-Macedóniával szerveznek konferenciát, mert mielőbbi belépésük nemcsak biztonsági, de gazdasági érdek is.

A vizsgált országok közül Magyarország áll a legtávolabb az euró bevezetésétől az Európai Központi Bank friss konvergenciajelentése alapján. Az EKB ugyanakkor azt is hangsúlyozza: ez csak részben a vizsgált országok hibája, a régiós államok különösen kitettek voltak a kedvezőtlen nemzetközi fejleményeknek.

Az olasz kormány azon fog dolgozni, hogy korrigálja az új benzin- és dízelüzemű autók értékesítésének 2035-től érvényes európai uniós tilalmát. Giorgia Meloni kormányfő szerint semmi értelme annak a korábbi döntésnek, hogy 2035-ig 100 százalékkal csökkenteni kell a kipufogógáz-kibocsátást, ami gyakorlatilag betiltja az új, belső égésű motorral hajtott személygépkocsik eladását.

Tovább drágul holnap a benzin. A holtankoljak.hu információi szerint csütörtökön csak a 95-ös üzemanyagfajta ára emelkedik 2 forinttal, a gázolaj ára most nem változik. Június végén így a 95-ös átlagára 610, a dízelé 629 forint körül alakul literenként.

Döntött a Kúria: Karácsony Gergely marad a főpolgármester, nem lesz új választás. A főpolgármester június 17- én kezdeményezte új választás kiírását az érvénytelen szavazatok újraszámlásása után, de a Kúria szerint nem nyújtott be kellő bizonyítékokat arra, hogy jogsértés történt. Karácsony Gergely elfogadta a döntést. A Kúria elutasította az LMP jelöltjének, Vitézy Dávidnak a kérelmét is, aki a 4. és a 7. kerületben szeretett volna megismételt választást.

Új rendeleteket hozott a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megakadályozására a Magyar Nemzeti Bank. Az egyik jogszabály a tényleges tulajdonos kilétének feltárásáról, míg a másik rendelet az elektronikus ügyfél-átvilágítás körében tartalmaz friss előírásokat.

Hatósági ellenőrzést indított a Ryanair, a Wizzair, a SunExpress és a Eurowings légitársaságokkal szemben a fővárosi kormányhivatal az utóbbi napokban tapasztalt jelentős járatkésesek miatt. A ellenőrzés arra irányul, hogy a légitársaságok betartották-e a vonatkozó uniós rendelet előírásait az utasok tájékoztatásáról, valamint a nekik nyújtandó segítségről.

Nemzetközi óriásrepülőtér épül 2031-re Varsó közelében. Donald Tusk kormányfő elmondta, az évi 36 millió utast kiszolgáló új repülőtér Európa egyik legkorszerűbb létesítménye lesz. A költségeket 131 milliárd zlotyra, nagyjából 12 ezer milliárd forintra becsülik.

Ukrán tüzérségi támadásban megsemmisült a zaporizzsjai atomerőmű egyik sugárzás-ellenőrző állomása - közölte a létesítmény orosz igazgatója. Az ukrán fél egyelőre nem reagált a bejelentésre.

A fegyverszállításból eredő kockázatra figyelmeztette az orosz védelmi miniszter amerikai hivatali partnerét. Andrej Belouszov és Lloyd Austin között ez volt az első kapcsolatfelvétel. Mindez azután, hogy az ukrán hadsereg vasárnap kazettás robbanótöltettel felszerelt amerikai harcászati rakétákkal támadta a polgári infrastruktúrát Szevasztopolban, aminek következtében négy ember meghalt.

Kína újabb harckészültségi őrjáratot hajtott végre Tajvan közelében. A tajvani légvédelem összesen 26 kínai katonai repülőgépet, köztük J-16-os vadászgépeket észlelt.

Visszavonják Kenyában az erőszakos tüntetéseket kiváltó adótörvény tervezetét - jelentette be a kelet-afrikai ország elnöke. Kedden 23 halálos áldozattal járó véres erőszakba torkolltak a reform elleni tüntetések.

Önálló hungarikumként ismertetné el a badacsonyi kéknyelűt a közigazgatási és területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor kérte a hungarikum bizottságot, hogy vizsgálja felül június közepén hozott elutasító döntését.

Szeptemberig zárt doboz nélkül, szájkosárral és pórázzal is lehet kistestű kutyákat vinni a balatoni vonatokon. A helyjegyes járatokon továbbra is a kézipoggyász méreténél nem nagyobb zárt szállítóeszközben utazhatnak az állatok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Tényleg zuhan egyes élelmiszerek ára: mutatjuk a rekordereket

Tényleg zuhan egyes élelmiszerek ára: mutatjuk a rekordereket

Májusban újra gyorsulni kezdett az infláció, nagyrészt a szolgáltatások átárazódása miatt, ugyanis sok cég az év elején érvényesíti áraiban a rendkívül magas, 2023-as fogyasztói árindexet. Az élelmiszerek ára mindeközben mérsékelten emelkedik, amelyben szerepe van annak is, hogy sok alapvető termék ára csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ide tartoznak részben azok, a korábban árstopos termékek is, amelyeket továbbra sem lehetett a beszerzési árnál drágábban adni májusban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 16:03
×
×
×
×