eur:
396.54
usd:
371.06
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Wikipédia/James Gathany/CDC

Ezekre a tünetekre nagyon figyeljen, ha megcsípte egy tigrisszúnyog

Az ázsiai tigrisszúnyogok lehetséges terjesztői a dengue-láz kórokozójának, ami egy olykor súlyos következményekkel járó egzotikus betegség.

Mivel a potenciálisan halálos kimenetelű trópusi betegség Európa-szerte terjed, érdemes ismerni a tigrisszúnyogok okozta fertőzés korai figyelmeztető jeleit - írja a sokszinuvidek.24.hu. Európai Unió-szerte összesen 130 esetet jegyeztek fel tavaly, ami azért aggasztó, mert ez a kétszerese az előző évinek, és a szakemberek attól tartanak, hogy a tendencia növekedni fog.

A tigrisszúnyog 22 féle vírus hordozója lehet, ilyen például a nyugat-nílusi vírusé, amely már megjelent Szlovákiában.

Az éghajlatváltozásnak köszönhetően ez a szúnyogfaj már a magyarok kedvelt üdülőhelyein, így a Földközi-tenger térségében is egyre gyakoribb, de Magyarországról egyelőre csak behurcolt esetekről tudnak a szakemberek. Hozzáteszik, csak idő kérdése, hogy mikor bukkan fel nálunk is a fertőzés.

A dengue-lázat a következő tünetek jellemzik:

  • a csípés után 4-10 nappal jelentkezhetnek a betegnél influenzaszerű tünetek,
  • 2-7 napos láz léphet fel, erős hullámzással,
  • az első napokban bőrpír jelenhet meg az arcon,
  • jelentkezhet még erős fejfájás, szem mögötti fájdalom, ízületi- és izomfájdalmak, hányinger, hányás, jól kitapintható, duzzadt nyirokcsomók,
  • a második héten lapos, vörös kiütések jelenhetnek meg mindenfelé a testen, a tenyereken és talpakon pedig viszketés és hámlás is tapasztalható.

A legtöbb esetben a beteg egy-két hét után felépül, de előfordulhat, hogy a fertőzés súlyosabb formája alakul ki. Ez már életveszélyt is magában hordoz, ennek tünetei általában egy-két nappal azután jelentkeznek, hogy a dengue-láz kezdeti hulláma levonult, és a beteg jobban kezdi érezni magát. Ilyenkor megjelenhet súlyos gyomorfájdalom, rosszullétek, szapora légzés, fogínyvérzés, orrvérzés, nyugtalanság, rendkívüli fáradtság, véres hányás és hasmenés.

A szakértő szerint a fertőzés elkerülése érdekében lehetséges hosszú ujjú ruházat viselése, rovarriasztó szerek használata, szúnyogháló felszerelése, illetve, hogy lehetőség szerint ne hagyjunk állóvizet a kertben.

Címlapról ajánljuk
A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

Az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnököt választották meg. Kaja Kallas észt miniszterelnököt pedig az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője lesz.

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata a szlovákiai balesetnek

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai vonatbalesetnek – közölte Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője. A dél-szlovákiai Érsekújvárhoz közeli vasúti átkelőnél tegnap délután autóbusszal ütközött össze egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a balesetben a legfrissebb információk szerint hét ember meghalt, öten pedig megsebesültek – közölte a szlovák mentőszolgálat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Alulmaradt Joe Biden az elnökjelölti vitán, megy a találgatás a lecseréléséről

Alulmaradt Joe Biden az elnökjelölti vitán, megy a találgatás a lecseréléséről

Magyar idő szerint péntek hajnalban rendezték az idei amerikai elnökválasztási kampány első vitáját, amelyen a republikánus Donald Trump a tőle vártnál összeszedettebbnek bizonyult, bár a túlzásokkal operáló exelnök a tényekkel továbbra is hadilábon állt. Eközben a hivatalban lévő demokratának, Joe Bidennek nem igazán sikerült dinamikus és energikus teljesítményt nyújtania. A moderátorok kérdéseit gyakran figyelmen kívül hagyó, személyes támadásokkal tarkított csörte után több amerikai médium is arról ír, hogy a Demokrata Párton eluralkodott a pánik a 81 éves elnök szereplése miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×