eur:
394.72
usd:
367.99
bux:
70200.09
2024. június 25. kedd Vilmos
Nyitókép: Facebook/Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit!

Mészárlás a Római-parton

A Fővárosi Önkormányzat tájépítészeti osztályvezetője szerint az érintett fák balesetveszélyesek, így indokolt a kivágásuk.

Csütörtökön demonstrációt tartottak a III. kerületi Rómaifürdő egyik utcájában, ahol az Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit nevű Facebook-csoport tagjai szerint megtizedelnék a védett, több mint százéves gesztenyefasort – írja az Index.

A portál értesülései szerint a fővárosi önkormányzat cége, a Főkert 35 fát vágna ki a Rozgonyi Piroska utcában található 184 fából. A fasornak egyébként a Főkert az üzemeltetője, a cég feladata és felelőssége az esetleges balesetveszély elhárítása is.

Bús Balázs, Óbuda–Békásmegyer korábbi polgármestere – a június 9-ei választáson ő lesz a Fidesz–KDNP jelöltje – közölte: a III. kerületi önkormányzat jóváhagyásával 2619 fát vágtak ki az elmúlt öt évben, ami olyan,

mintha kiirtották volna a városligeti fák egyharmadát.

Arról is beszámolt, hogy nemrég az önkormányzat által ingatlanhasznosítási célból egy teniszpálya építésére átadott 6900 négyzetméteres területen vágtak ki megközelítőleg száz fát a Kossuth Lajos Üdülőparton.

Bardóczi Sándor, a Fővárosi Önkormányzat tájépítészeti osztályvezetője viszont arról adott tájékoztatást, hogy az érintett, Rozgonyi Piroska utcában található 35 fánál balesetveszélyes állapotot azonosított a Főkert. Mint mondta, minősített faápoló szakmérnökök vizsgálták végig a teljes fasort. A Főkert a demonstrálók akciójához hasonlóan ugyancsak csütörtökre helyszíni bejárást hirdetett, minden egyes fát személyesen is meg lehetett nézni, a favizsgálók pedig elmondták, melyikkel mi a probléma.

Egy másik helyi favédő civil szervezet képviselője szerint

ha egy fa elér az életciklusának a végéhez, veszélyt jelenthet akár a lakosokra is, ezért indokolt lehet a kivágás.

A Magyar Madártani Egyesület viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a madarak költési időszakában – márciustól augusztusig – nagyon nem ajánlott kivágni a fészkelőhelyüket. A Róma-parti gesztenyefasorok esetében akár két tucat faj – köztük védett denevérek, füles kuvikok, fekete rigók, erdei pintyek, macska baglyok, különböző harkályfajok – is fészkelhetnek.

Az egyesület még évekkel ezelőtt megállapodást kötött a Főkerttel, melynek értelmében a cég vállalta, hogy a madarak költési időszakán kívül végzi a szükséges fakivágásokat. A megállapodás része, hogy nagyobb volumenű kivágás esetén a Főkert értesíti az egyesületet, amelynek munkatársa előzetesen átvizsgálja a fákat. Múlt héten ugyanez történt a Rozgonyi Piroska utcában, ahol csak egy elhagyott fészket találtak a fákon.

Címlapról ajánljuk

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×