eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Flórián téri felüljáró a Szent Péter és Pál Főplébánia Templom tornyából fényképezve. A háttérben a Vörösvári úti panelházak.
Nyitókép: MTI/Manek Attila

A fővárosnak adott igazat az ÁSZ a kormánnyal szemben

Már ősszel elkezdődhet a Flórián téri felüljáró felújítása. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes szerint erre a kudarcba fulladt e-jegyrendszer után született bírósági döntés biztosít forrást. Arról is beszélt, hogy az ÁSZ megállapította, hogy a fővárosi önkormányzat nettó befizetője a kormánynak.

A Flórián téri felüljáró felújítására 2018-ban írtak ki pályázatot, ám az egyetlen beérkezett ajánlat túl drága volt, így azóta sem kezdődhetett el a munka. Most azonban a források egy része rendelkezésre áll.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak elmondta: a kudarcos e-jegyrendszer súlyos milliárdokat, akár 9 milliárdos effektív veszteséget is okozott a fővárosnak.

Hozzátette: kármentésként választott bíróságon sikerült megállapodnunk, és az előleget és kamatait visszaszerezni, ez 2,3 milliárd forint, és ebből elindítjuk a Flórián téri felüljáró rendbetételét. Közbeszerzést írunk ki, és remélhetőleg már idén ősszel el tud kezdődni a felújítása a felüljárónak, és talán 25 végéig be is fejeződik.

Kiss Ambrus arról is beszámolt, hogy elkészült az Állami Számvevőszék jelentése, amely a főváros 2020 és 2023 közötti gazdálkodását vizsgálta.

Mint mondta: az ÁSZ megállapította, hogy a fővárosi önkormányzat nettó befizetője a kormánynak, azaz többet fizetünk be szolidaritási hozzájárulásként, mint amit a feladataink ellátására a kormánytól kapunk. Tehát mi finanszírozzuk a kormány működését, és nem a kormány finanszírozza az önkormányzati rendszert.

Azt is megmutatta az ÁSZ vizsgálata, hogy egyébként az elmúlt években nem elherdáltuk a vagyont - emelte ki Kiss Ambrus.

Kiemelte: sajnos ilyen kormányzati elvonások mellett és ilyen negatív gazdasági környezetben ezt a forrást kénytelenek voltunk beforgatni működésbe.

Perben vagyunk a kormánnyal, hiszen a szolidaritási hozzájárulás kapcsán bepereltük már 2023-ban is, ezt a pert az Alkotmánybíróságon folytatjuk, hiszen a bíróság úgy döntött, hogy alkotmányossági aggályai támadtak a szolidaritási hozzájárulás rendszere kapcsán.

Az ÁSZ jelentése azt is megállapította, hogy a fővárosi tulajdonban lévő, de állami finanszírozású budapesti színházak eladósodottsága kritikus szintre nőtt. Az új színház üzleti tervét valószínűleg el sem tudja így fogadni a Fővárosi Közgyűlés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×