eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Budapesti Közlekedési Központ

Kölcsönös bérletelfogadás: nagyon bejön a fővárosiaknak az új tarifarendszer

Egy ezerfős mintán végzett online, reprezentatív kutatás alapján tízből hét budapesti egyetért a Budapest-bérlet árának csökkenésével, és a válaszadók fele szerint az intézkedés hatására többen fogják választani a jövőben a közösségi közlekedést. A BKK szóvivője az InfoRádióban elmondta: az a cél, hogy minél többen vegyék igénybe a fenntartható közlekedési módokat.

A BKK járatain március elseje óta a Budapest-bérlet mellett az országbérletet és a Pest vármegyebérletet is elfogadják. A kölcsönös bérletelfogadást a főpolgármester, illetve az építési és közlekedési miniszter egyezsége nyomán az a hétoldalú megállapodás tette lehetővé, amely az Építési és Közlekedési Minisztérium, a fővárosi önkormányzat, a BKK, a GYSEV, a MÁV-HÉV, a MÁV-START és a Volánbusz között jött létre.

A változtatásnak köszönhetően egyszerűbbé és olcsóbbá vált a közösségi közlekedés az érintettek számára. A kölcsönös bérletelfogadási megállapodás értelmében

  • a Budapest-bérlet változatlanul érvényes a főváros egész területén a BKK járatai mellett a Volánbusz (kék) környéki és (sárga) regionális autóbuszain, a MÁV-HÉV járatain, valamint minden MÁV-START-vasútjáraton Budapesten belüli utazás esetén a 2. kocsiosztályon
  • a BKK-járatokon elfogadják a Pest vármegyére váltott havi vármegyebérletet, valamint a havi országbérletet is.

A Budapesti Közlekedési Központ szóvivője az InfoRádióban elmondta: március elsejével új időszámítás kezdődött a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedésben, ezért nagyon fontosnak tartották azt, hogy minél előbb megkérdezzék a budapestiek és a főváros környékén élők véleményét az új rendszerről. Arra voltak kíváncsiak a felmérésben, hogy mennyire elégedettek az utasok a kölcsönös bérletelfogadással, illetve mit gondolnak, milyen hatással lehet az új szisztéma a közösségi közlekedés jövőjére.

A kutatásból kiderült, hogy

a fővárosban közlekedők 78 százaléka egyetért a kölcsönös bérletelfogadás bevezetésével,

aminek a fogadtatása eddig többségében pozitív. Kovács Bendegúz hozzátette: az érintettek annak is nagyon örülnek, hogy ugyancsak március elsejével – tíz év után – újra csökkent a Budapest-bérlet ára, mostantól 8950 forintba kerül.

A BKK azt várta a rendszer megváltoztatásától, hogy vonzóbbá válik a közösségi közlekedés, és ezt a várakozást megerősítették a kutatásban részt vevő válaszadók is, akiknek csaknem az 50 százaléka úgy véli, az újítást követően többen fogják választani a közösségi közlekedést. A szóvivő közölte: a BKK célja, hogy minél nagyobb számban vegyék igénybe az emberek a fenntartható közlekedési módokat, így például a közösségi közlekedést, a gyaloglást vagy éppen a kerékpározást.

A kölcsönös bérletelfogadással és az új rendszer bevezetésével leginkább a 30 éven alattiak elégedettek,

ennek legfőbb oka, hogy a diákoknak még olcsóbb lett a közösségi közlekedés az új tarifarendszernek köszönhetően. Az árcsökkenés érinti a félhavi, a negyedéves és az éves Budapest-bérleteket is, amelyek 5950, 26 850 és 99 950 forintba kerülnek.

A felmérés szerint a 30 év alattiak 85 százaléka támogatja az új rendszert, a 65 év feletti korosztályban pedig szintén több mint 80 százalék nyilatkozott úgy, hogy elégedett a változtatással.

Az összes korcsoportot figyelembe véve 72 százalékos a támogatottsága az új szisztémának.

„Nagyon fontos változás, hogy március elsejétől a BudapestGO alkalmazásban is megvásárolható mind a Pest vármegyebérlet, mind az országbérlet, így a lehető legegyszerűbben lehet hozzájutni mindenki számára a legmegfelelőbb díjtermékhez” – mondta Kovács Bendegúz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×