eur:
392.64
usd:
366.12
bux:
66775.82
2024. április 25. csütörtök Márk
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a 3-as metró felújított Nagyvárad téri állomásának avatásán 2023. május 22-én. Átadták a metróvonal Lehel téri és Nagyvárad téri, megújult állomásait, ezzel befejeződött a vonal öt és fél évig tartó rekonstrukciója.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Karácsony Gergely: ezzel a megállapodással a budapestiek duplán jól járnak

A főpolgármester a régi Budapest-bérlet-vármegye bérleti rendszer utolsó napján tartott sajtótájékoztatón elárulta a létrejött egyezség részleteit.

Ami Budapestnek jó, az az országnak is jó - ezzel a jelmondattal nyitotta Simon András kommunikációs igazgató a Fővárosi Önkormányzat február 29-én tartott sajtótájékoztatóját, amit a budapesti és Pest vármegyei közösségi közlekedés március 1-től történő gyökeres átalakulása kapcsán tartottak. Mint mondta, ez részben egy politikai megállapodás eredménye, részben pedig érdemi intézkedések sorozata.

Néhány részlet már eddig is ismert volt a nyilvánosság számára, például a tarifaközösség és az olcsóbbá váló Budapest-bérlet. Karácsony Gergely főpolgármester ezt követően felsorolta a létrejött megállapodás részleteit:

  • a Budapest bérlet új ára 8950 forint lesz, és nem veszíti el az érvényességét azokon a járatokon, amikről korábban szó volt;
  • az új havi diákbérlet nem csak Budapesten, hanem Pest vármegyében is érvényes lesz, és 945 forintba fog kerülni, a mindenhol érvényes diák országbérlet ára 1890 forint lesz;
  • a Budapest és Pest vármegye határain belül a tömegközlekedésből befolyó bevételeket a partnerek olyan mértékben osztják szét, amilyen mértékben szolgáltatnak;
  • a pontos elosztási arányt a felek március végéig fogják kiszámolni a 2023-as bázisévet alapul véve, és felmenő rendszerben mindig az előző év lesz az elszámolás alapja.

A városvezető kijelentette: véget ér az az időszak, amikor a kormány által biztosított 12 milliárd forintos közlekedési normatíváért és az agglomerációs szolgáltatásokért politikai alkudozást kellett folytatni. Hangsúlyozta, hogy

a megállapodás nem eredményezett Budapest számára egy kiszámíthatatlanabb, rosszabb helyzetet.

A csökkenő bérletárak miatt a főváros csökkenő bevételekkel is kalkulál, az, hogy a becsléseknél jobban alakul-e a helyzet, az azon múlik majd, hogy a budapestiek és a Budapesten közlekedők több bérletet vesznek-e. Karácsony Gergely bizakodó, úgy véli, hogy így lesz. Mint mondta, minden eddigi olyan döntés, ami valamilyen kedvezmény, engedmény kapcsán született, emelte a bérlet-bevételeket.

Leszögezte, hogy a főváros továbbra is a bérletvásárlásra bátorítja az embereket az egyszeri jegyvásárlás helyett. Kifejtette, követik azokat a nemzetközi tapasztalatokat, miszerint a bérlet megvétele több közösségi közlekedés-használatra ösztökéli az embereket.

Karácsony Gergely elmondta,

fontos, hogy a Budapestre irányuló gépjárműforgalmat csökkentsék, kiváltsák a közösségi közlekedéssel.

Úgy fogalmazott, ezért elementális érdeke a fővárosnak, hogy olcsóbb és egyszerűbb legyen a közlekedés az agglomerációból ingázóknak. Mint mondta, az igazán nagy kedvezményeket ők kapják ezzel a megállapodással, de hozzátette, a budapestiek duplán jól járnak, hiszen így csökkenthető a napi szinten bezúduló autók mennyisége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Az Európai Bizottság adataira támaszkodva a KSH heti rendszerességgel fogja közzétenni a saját régiós üzemanyagár-rangsorát péntekenként, ami azért fontos, mert ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges kormányzati beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. A hivatal módszertanának torzító hatásai miatt mi is elvégezzük a regionális összehasonlítást, a számításba vett országok köre azonban azokra korlátozódik, amelyek valós alternatívát nyújthatnak a hazai autósok számára, ha túl drágának találnák a benzint a magyar kutakon. Vajon mekkora a különbség a két módszertan által kalkulált régiós átlagárak között, és mennyire tér el ezektől a hazai üzemanyagár?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×