eur:
390.59
usd:
364.08
bux:
68175.49
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Újabb önkormányzati vesztegetési ügy van kibontakozóban

Négy embert vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt. Az óbudai önkormányzatot is emlegetik az ügy kapcsán.

A megalapozott gyanú szerint egy férfi a kft-jén keresztül 2021-ben szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal - írja az ügyészség.

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították.

A bűncselekmények elkövetéséhez használt cég megszűnt, a gyanúsított a cég könyvelési iratainak őrzéséről a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott. Ez a gyakorlatban azt is jelentheti, hogy azok az iratok megsemmisültek.

A Magyar Hírlap ennek kapcsán arról ír, hogy az ügy összefüggésben állhat a 2022-es Anonymus-szivárogtatással, melynek keretében arról beszélt, hogy P. Gábor (Gajda Péter kispesti szocialista polgármester bizalmi embere) – hangfelvételek szerint – bármit el tud intézni a III. kerületi önkormányzatnál. Legalábbis Lackner Csaba kispesti önkormányzati képviselő erről beszélt rajtuk.

Sőt a cikkben kampánypénzekre is utalást tesznek.

Óbuda tiltakozik és lejáratást emleget

Kiss László polgármester közleménye szerint ez az egész a Fidesz kampány része. Az ő olvasatukban március 6-án, 95 nappal az önkormányzati választás előtt néhány nyomozó önkormányzati szerződésekbe betekintést, valamint az iratok szkennelését kérte. Ebben az önkormányzat együttműködött. A dokumentumok több évesek, teljesen nyílt eljárásokra vonatkoznak, és

ezért érthetetlen számunkra, hogy miért nem a szokásos módon, írásban kérték be ezeket.

Az önkormányzat minden szerződése szabályos, és valós teljesítésen alapul, ez kizárja a jogszerűtlenséget.

Az iratbetekintést követően más nem történt, az eljárás hivatali dolgozót, önkormányzati tisztségviselőt, illetve az intézményrendszerünkben dolgozó munkatársunkat nem érinti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Brutális rekordprofitot ért el az MVM

Brutális rekordprofitot ért el az MVM

Az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese már előre vetítette egy Portfolio-interjúban, hogy rekord mértékű nyereséget érhetett el 2023-ban az MVM, most a hivatalosan közzétett éves jelentésből ez hivatalossá vált. Az európai és régiós energiapiacok fokozatosan stabilizálódtak a 2022-es sokkok után, így a második félévben is alapvetően egy nyugodtabb piaci környezetben tudott működni a társaság - és bár a csökkenő gázárak miatt visszaesett a társaság bevétele éves alapon, de a költségek sokkal nagyobb mértékben szorultak vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×