eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Forrás: fkf.hu

Már szállítják Budapestről a kerti zöldhulladékot – itt vannak a tudnivalók

Az FKF munkatársai csak akkor viszik el a kerti nyesedéket, ágakat, ha azok az előírásnak megfelelően vannak kihelyezve.

Hétfő délelőtt elkezdődött a főváros 19 zöldövezetes kerületében a kerti zöldhulladék járatrendszerű elszállítása. Horváth László, a Budapesti Közművek senior PR- és kommunikációs munkatársa kiemelte, a vállalat munkatársai

csak az FKF-logós és "kerti zöldhulladék gyűjtőzsák" feliratú zsákokat szállítják el,

valamint azokat az ágakat, gallyakat, amelyek maximum 10 centiméter átmérőjűek, legfeljebb egyméteresre vannak darabolva és össze vannak kötözve. A más módon zsákba kötött vagy az utcára ömlesztett leveleket, nyesedéket, gyomot nem áll módjukban elvinni.

Horváth László hangsúlyozta: a vállalat munkatársai ugyancsak nem szállítják el a zöldhulladékgyűjtő zsákot, ha abban szennyeződés, kommunális vagy szelektív hulladék, egyéb anyag található.

A kommunikációs munkatárs elmondta, csak az adott körzetre érvényes elszállítási napon, legkésőbb reggel öt óráiig helyezhetik ki a lakosok a gyűjtőzsákokat, olyan helyre, amit az elszállítást végzők jól látnak, azaz körülbelül oda, ahová a kukákat szokták kitenni.

Kiemelte, Budapest 19 zöldövezetes kerületét körzetekre osztották, hasonlóan a lomtalanításhoz, és minden egyes körzetből a hét egy adott napján szállítják el a zöldhulladékot. A pontos beosztásról a Budapesti Közművek, illetve az FKF weboldalán lehet tájékozódni, ahol kerületi bontásban, térképen is megtalálható, hogy az adott címen melyik sz állítási nap érvényes.

A fővárosból évente mintegy 30 ezer tonna kerti hulladékot szállítanak el, ennek döntő többsége a pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba kerül, ahol komposztálják. A fennmaradó részt pedig néhány agglomerációs település hasonló létesítményében dolgozzák fel.

A kihelyezhető mennyiség nincs meghatározva. "Ha az ingatlanon nagy mennyiségű kerti zöldhulladék keletkezik, és mind megfelelően be van zsákolva, a szállító kollégák mindet el fogják vinni, akárcsak a megfelelően előkészített ágakat, gallyakat" – mondta Horváth László, és hozzátette, a zöldhulladékos zsákok megvásárolhatók a társaság ügyfélszolgálati irodáiban, 17 lakossági hulladékudvarban, valamint a szerződött partnereknél is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×