eur:
394.16
usd:
369.88
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Forrás: fkf.hu

Már szállítják Budapestről a kerti zöldhulladékot – itt vannak a tudnivalók

Az FKF munkatársai csak akkor viszik el a kerti nyesedéket, ágakat, ha azok az előírásnak megfelelően vannak kihelyezve.

Hétfő délelőtt elkezdődött a főváros 19 zöldövezetes kerületében a kerti zöldhulladék járatrendszerű elszállítása. Horváth László, a Budapesti Közművek senior PR- és kommunikációs munkatársa kiemelte, a vállalat munkatársai

csak az FKF-logós és "kerti zöldhulladék gyűjtőzsák" feliratú zsákokat szállítják el,

valamint azokat az ágakat, gallyakat, amelyek maximum 10 centiméter átmérőjűek, legfeljebb egyméteresre vannak darabolva és össze vannak kötözve. A más módon zsákba kötött vagy az utcára ömlesztett leveleket, nyesedéket, gyomot nem áll módjukban elvinni.

Horváth László hangsúlyozta: a vállalat munkatársai ugyancsak nem szállítják el a zöldhulladékgyűjtő zsákot, ha abban szennyeződés, kommunális vagy szelektív hulladék, egyéb anyag található.

A kommunikációs munkatárs elmondta, csak az adott körzetre érvényes elszállítási napon, legkésőbb reggel öt óráiig helyezhetik ki a lakosok a gyűjtőzsákokat, olyan helyre, amit az elszállítást végzők jól látnak, azaz körülbelül oda, ahová a kukákat szokták kitenni.

Kiemelte, Budapest 19 zöldövezetes kerületét körzetekre osztották, hasonlóan a lomtalanításhoz, és minden egyes körzetből a hét egy adott napján szállítják el a zöldhulladékot. A pontos beosztásról a Budapesti Közművek, illetve az FKF weboldalán lehet tájékozódni, ahol kerületi bontásban, térképen is megtalálható, hogy az adott címen melyik sz állítási nap érvényes.

A fővárosból évente mintegy 30 ezer tonna kerti hulladékot szállítanak el, ennek döntő többsége a pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba kerül, ahol komposztálják. A fennmaradó részt pedig néhány agglomerációs település hasonló létesítményében dolgozzák fel.

A kihelyezhető mennyiség nincs meghatározva. "Ha az ingatlanon nagy mennyiségű kerti zöldhulladék keletkezik, és mind megfelelően be van zsákolva, a szállító kollégák mindet el fogják vinni, akárcsak a megfelelően előkészített ágakat, gallyakat" – mondta Horváth László, és hozzátette, a zöldhulladékos zsákok megvásárolhatók a társaság ügyfélszolgálati irodáiban, 17 lakossági hulladékudvarban, valamint a szerződött partnereknél is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×