eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
HDR landscape of lake Balaton
Nyitókép: LIstvan/Getty Images

Nem elég a magas vízszint, ki is billent a Balaton vize

A Vízügyi Főigazgatóság mérései szerint Keszthely és Balatonfűzfő között 37 centimétert billent ki a Balaton vize a csütörtöki szélviharban.

A Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint csütörtökön az erős déli, délnyugati szél miatt a Balaton északkeleti részébe tolódott át a tó vize. A mérések szerint a csütörtöki 127 centiméteres átlagos vízszinthez képest Keszthelyen 111 centire csökkent, Balatonfűzfőn pedig 148 centiméterre nőtt a vízállás – írja a likebalaton.hu.

Mindez azt jelenti, hogy a szélvihar következtében

37 centimétert billent ki a Balaton vize Keszthely és Balatonfűzfő között.

Csütörtökön délután 4 óra előtt Siófokon 64 km/órás, míg Fonyódon és Balatonmáriafürdőn egy órával korábban 60 km/órás szelet mértek a HungaroMet műszerei. A nagyon erős szél miatt pedig a Balaton keleti medencéjében 65 centiméteres hullámok is keletkeztek. Amint mérséklődött a szél, a vízszint is kezdett visszaállni az átlagos mértékre.

A hétvégén továbbra is enyhe, de nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk, így több felhőre számíthatunk. Csapadék is lesz, de jellemzően csak kisebb mennyiségben.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, több mint egy hete 127 centis a Balaton vízszintje annak ellenére, hogy december vége óta folyamatos a vízeresztés a siófoki vízleeresztő zsilipen keresztül, amely a hidrometeorológiai előrejelzések és az érkező csapadék mennyiségének függvényében történik.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×