eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
stock photo
Nyitókép: Getty Images/Jozsef Zoltan Varga

Babakötvény: éves összegkorlátot kaptak a vásárlók

Az indoklás: az ukrajnai háború.

A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvényt egy rendeletben módosította a kormány az éjjel megjelent Magyar Közlöny szerint. A "Start-számlákra való befizetések veszélyhelyzeti szabályairól" szóló rendelet új kikötése, hogy

csak évi 1 200 000 forintot lehet befizetni

egy Start-számlára. Az új szabály február 13-án, kedden már hatályba is lépett.

Fontos kitétel, hogy az új összeghatárt a mostantól teljesített befizetésekre kell alkalmazni.

Mint ismert, ezeken az államkincstári Start-számlákon van az állam által minden 2005. december 31. után született gyerek számára biztosított 42 500 forint életkezdési támogatás, és ide fizethetnek be a szülők (vagy rajtuk keresztül hozzátartozók) további összegeket Babakötvény vásárlására. Ráadásul az állam még egy picivel meg is toldja ezt az éves befizetések 10 százalékával, de maximum 12 000 forinttal.

Jelenleg ez az állampapír-konstrukció kínálja a legmagasabb kamatot az állampapírpiacon: az előző évi infláció plusz 3 százalék most 20,6 százalékot jelent, ami jócskán előzi az összes többi állampapírt.

A Start-számlán lévő összeghez legkorábban akkor lehet hozzájutni, ha a gyerek elmúlt 18 éves, illetve ha lejárt a 19 éves Babakötvény futamideje. (További feltétel, hogy a számlanyitás után elteljen legalább 3 év).

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×