eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Injection vial with syringe needle on blue and purple background. Coronavirus vaccine ready for worldwide administration.
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

Fenyegető veszélyre figyelmeztet a vezető háziorvos

Megcsappant az érdeklődés a koronavírus elleni védőoltások iránt, pedig már az új vakcina is elérhető a háziorvosoknál. Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos szerint a krónikus betegeknek és a gyengébb immunrendszerrel rendelkezőknek továbbra is indokolt lenne a védőoltás a Covid-19 és az influenza ellen is.

Jelek szerint a múlt év decemberi erősebb Covid-járványt követően január első heteiben a tendencia megfordult, és a koronavírus-fertőzés helyett az influenzafertőzés dominál.

"A tünetek ugyan nagyon hasonlóak, ugyanakkor mégis egy picit enyhébbek, mint a Covid-járványnál volt tapasztalható" – mondta Békássy Szabolcs az InfoRádióban, jelezve, hogy a légúti tünetekkel rendelkező páciensek száma továbbra is rendkívül magas a háziorvosi praxisokban, de szerencsére a kórházi kezelést igénylő esetek száma alacsony.

Leginkább az aktív, különböző közösségeket látogató rétegeknél – gyerekek és munkába járók – észlelhetők a tünetek, de az idősek esetében is előfordul a fertőzés – tette hozzá az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos, kiemelve: a 60 év feletti korcsoport, illetve a krónikus betegségben szenvedők esetében a fertőzés súlyos kimenetelű is lehet, ezért – a háziorvosoknál még mindig rendelkezésre álló –

influenza-védőoltás beadása továbbra is feltétlenül indokolt.

A jelenlegi eljárásrend szerint a háziorvosoknak lehetőségük van járási népegészségügyi osztályok felé jelezni azt is, ha a praxisukban Covid szempontjából oltandó páciensek vannak, és igényelhetnek ehhez szükséges oltóanyagot. Ennek kiszállítását a járási népegészségügyi osztályok biztosítják elegendő oltandó esetében – ismertette az InfoRádió érdeklődésére Békássy Szabolcs.

"Mindazonáltal nem feltétlenül a betegszámtól függ annak a kérdése, hogy egy páciensnek mennyit kell várnia a vakcinára, sokkal inkább logisztikai kérdés, ami járásonként nagy különbözőséget mutathat" – tette hozzá a szakértő.

A lehetőség tehát mindenképp adott a védőoltás megismétlésre, de ezt mindenképp egy orvos–beteg konzultációnak kell megelőznie.

Bár a Covid-oltás iránti lakossági igény rendkívüli módon lecsökkent, bizony esetekben – súlyos, legyengült immunrendszerrel rendelkező páciensek esetében – egy-egy védőoltásnak az ismétlésére mindenféleképpen szükség lehet – hangsúlyozta az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×