eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

Jelentős fejlesztések a budapesti távhőszolgáltatásban: a cél a levegőminőség javítása

Jelentősen bővült és korszerűsödött a budapesti belváros északi részének távhőszolgáltatási hálózata. Az Építési és Közlekedési Minisztérium, valamint a Budapesti Közművek konzorciuma csaknem 3 milliárd forint összegű európai uniós támogatás felhasználásával valósította meg a beruházás első szakaszát.

A Belváros északi részének távhőellátása érdekében új távvezeték épült a Pannónia utcában, illetve elavult hőközpontokat és távvezetékeket is korszerűsítettek. Jelenleg Budapest épületeinek hőellátása nagyrészt helyi, földgázzal üzemelő hőtermelő berendezésekkel történik, ami jelentősen növeli a levegő szennyezettségét.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium, valamint a Budapesti Közművek (BKM) konzorciuma 2,766 milliárd forint összegű, 50 százalékos mértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatás felhasználásával valósította meg a mostani beruházás első szakaszát.

A fővárosi távfűtési hálózat bővítésével, a meglévő távhővezetékek és hőközpontok korszerűsítésével, valamint új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolásával jelentősen javítható Budapest levegőminősége.

A távfűtés ugyanis – szemben a legtöbb fűtési megoldással – a sűrűn lakott városrészekben helyben semmilyen égéstermék-kibocsátással nem jár,

továbbá energetikailag hatékonyabb, mint az elavult helyi hőtermelés.

A Belváros északi részének távhőellátása érdekében megépítették és kibővítették a XIII. kerületi Radnóti Miklós utca és az V. kerületi Markó utca között a stratégiai jelentőségű Pannónia utcai vezeték első ütemét, amelynek keretében 692 méter hosszan fektettek le új vezetéket.

A munkálatok eredményeként Budapest legsűrűbben lakott részein 11 új fogyasztó csatlakozott a távhőre, összesen 14,61 megawatt csúcshőteljesítmény-igénnyel. A távfűtést választotta a XIII. kerületben épülő több új lakópark, irodaház, illetve a Laurencz László Sportcsarnok és iskolaépület is.

A piacbővítésen túl a pályázat részeként 63 darab technológiailag és üzemeltetés szempontjából is elavult hőközpont teljes felújítása valósult meg. Az energiahatékonyság növekedésének köszönhetően egyrészt jelentősen csökken a hőközpontok villamosenergia-felhasználása, másrészt

a korszerűsítéssel elérhető hőmegtakarítás tovább mérsékli a fővárosi távhőszolgáltatás energiaszükségletét.

A projekt keretében 2021 és 2022 között tovább folytatódott a hőközpontok távfelügyeletbe kötése, így 213 helyszínen javult a távhőszolgáltatás minősége, ügyfélközpontúsága és energetikai hatékonysága az üzemeltetés költségeinek csökkentése mellett.

A FŐTÁV hat, összesen 880 méter hosszú meglévő távhővezeték-szakasz korszerűsítését is elvégezte, így a felújításnak köszönhetően a hőveszteség jelentősen csökkent, a távhőellátás üzembiztonsága pedig javult.

A piacbővítő és környezeti teljesítményt javító lépések teljesülésével, valamint az energiahatékonyság növelésével az energiafelhasználás évente 76,4 ezer gigajoule-lal, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig 5155 tonnával csökken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×