eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Data protection and secure online payments. Cyber internet security technologies and data encryption . Closeup view of man`s hand using laptop with virtual digital screen with icon of lock on it.
Nyitókép: Traitov/Getty Images

"A romantikus csalás él és virul" - Répássy Róbert

Az unokázós csalók már a mesterséges intelligenciát és a deepfake technológiát is használják - hangzott el a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság budapesti konferenciáján, amelyen a KiberPajzs nevű programot mutatták be.

Az Igazságügyi Minisztérium nagyon fontosnak tartja azokat a programokat, amelyek az internetes böngészés, vásárlás és ismerkedés veszélyeire hívják fel a fiatalok figyelmét, és azokat is, amelyek az időseket világosítják fel az úgynevezett unokázós csalásokról. Ezek elkövetői már a mesterséges intelligenciát és a deepfake technológiát is használják - mondta előadásában Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

"Az unokázós csalások telefonos változata az utóbbi időben talán háttérbe szorult, de elkezdett teret hódítani az MI-bázison alapuló és deepfake-kel megvalósított unokázós csalás. A romantikus csalás él és virul" - emelte ki.

A nemzet biztonságát és szuverenitását a kibertérben is meg kell védeni - erről már a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója beszélt.

Kiss Csaba hozzátette: a szakszolgálat egyik igazgatóságaként működő Nemzeti Kibervédelmi Intézet felvilágosító munkát is végez:

  • előadásokat tart, valamint
  • konferenciákat és versenyeket szervez, sőt már
  • saját podcastje is van.

A Magyar Államkincstár elnöke arról beszélt, hogy az államkincstár ügyfeleinek száma idén jelentős mértékben, 170 ezerrel, 840 ezerre nőtt.

Bugár Csaba emlékeztetett rá, hogy a kiberbűnözők már az államkincstár ügyfeleit is megtámadták. Ezzel összefüggésben az elnök arra hívta fel a figyelmet hogy az informatikai rendszer nem tudja megvédeni azokat, akik nem elég körültekintőek, tehát például ismeretlen programokat telepítenek az eszközeikre, vagy nem használják a kétfaktoros hitelesítést.

"Jelenleg is zajlik a webkincstár és a mobilkincstár fejlesztése, újabb biztonsági funkciókat fogunk beépíteni annak érdekében, hogy ne lehessen ezen keresztül csalni. Tudatosabbak is adott esetben tévesztenek, hibát követnek el."

A Magyar Bankszövetség főtitkára úgy fogalmazott, hogy a pénzügyi biztonság alapját a kölcsönös bizalom teremti meg, és ez sérül a csalók miatt.

A Covid-járvány idején még népszerűbbé vált digitális csatornák ugyan olcsóbb, egyszerűbb és gyorsabb kommunikációt tesznek lehetővé, de ismeretlen veszélyforrásokat is jelentenek - tette hozzá Kovács Levente, aki szerint ma már nincsenek bankrablók, mert a bűnözők is beköltöztek a kibertérbe:

  • adatokat lopnak,
  • "rárepülnek" a működési zavarokra,
  • kihasználják az ügyfelek képzetlenségét és
  • jól alkalmazzák a pszichológiai manipuláció módszereit.

Kétlépcsős hitelesítéssel és erős, egyszer használatos jelszavakkal, illetve olyan komplex programokkal lehet védekezni ellenük, mint például a KiberPajzs - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság konferenciáján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×