eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Összeroncsolódott mentőautó a főváros XIX. kerületében, az Üllői út és a Báthory utca kereszteződésénél 2023. március 26-án. A megkülönböztető jelzéseit használó mentőautó az Üllői úton haladt kifelé a városból, majd a Báthory utcai kereszteződésben összeütközött egy személyautóval, amelynek sofőrje nem adta meg az elsőbbséget. A balesetben ketten súlyosan, ketten könnyebben megsérültek. A mentőautó nem szállított beteget.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Mostantól hivatalosan is lassabban járnak a mentők, de…

A hasznos tanácsokat minden közlekedőnek érdemes megszívlelnie, hiszen "az a leggyorsabb mentő, amelyik oda is ér a beteghez".

Az Infostart is megírta korábban, hogy novembertől új közlekedési szabályok vonatkoznak a mentőkre, megelőzendő a sietség miatti baleseteket. A mentőautók ezután legfeljebb 30 km/órával léphetik túl a megengedett sebességet, azaz

  • lakott területen maximum 80,
  • lakóövezetben 50,
  • országúton legfeljebb 120,
  • autópályán pedig maximum 160 km/óra sebességgel haladhatnak.

Emellett piros lámpán pedig maximális körültekintéssel, megkülönböztető jelzéseket használva is legfeljebb 30 km/óra sebességgel hajthatnak át a jövőben.

Évente átlagosan hetven súlyos mentőbaleset történik Magyarországon. Az utakon közlekedők edukációját szolgáló kampányok és a szirénázó járművekre vonatkozó biztonsági szabályok együttesen alkalmasak lehetnek a mentőbalesetek megelőzésére és a mentők biztonságos és gyors közlekedésének elősegítésére a mentőszolgálat szerint.

A kozlekedesbiztonsag.kti.hu szerint azonban a mentők sebességének korlátozása mellett a közlekedés többi résztvevőjének sem árt, ha tisztában vannak azokkal a szabályokkal, melyek a mentősök szerint nagyban megkönnyíthetik a munkájukat. Ezek a szabályok a portál szerint a következők:

  1. Semmiképpen se késztessük hirtelen fékezésre a szirénázó járműveket! Lassítsunk, húzódjunk az út szélére, majd jelezzük – kézzel és/vagy az irányjelzővel –, hogy észleltük a megkülönböztető jelzést használó járművet és szabad utat (elsőbbséget) adunk neki! Ez nagyvárosi környezetben nem mindig egyértelmű. Ahol a magas házak között szinte lehetetlen megállapítani, merről jön a hang, és nappal még a kék villogó fénye sem segíti a tájékozódást, a legjobb, ha az út jobb oldala felé húzódunk, és közben lelassítunk, vagy ha kell, meg is állunk, amíg ki nem derül hol halad éppen a mentő.

  2. Lehetőleg „halszálka” formában engedjük el a mentőautót, ha többsávos úton haladunk. Az út két szélső oldalára húzó három vagy több sáv esetén figyeljük, hogy melyikben halad a segítségnyújtó jármű, és azt tegyük szabaddá! Vagy balra-jobbra tartással az ott haladók nyissanak menekülő sávot számára.

  3. Mozogjunk együtt a forgalommal, figyeljük a körülöttünk lévő autósok haladását! Ha mindenki balra húzódva ad szabad utat a mentőnek, ne húzódjunk jobbra csak azért, mert úgy szabályos vagy mert úgy ítéljük meg, úgy még szélesebb utat tudunk nyitni neki! Felesleges. A mentőnek pont elég annyi hely, ahol elfér, és folyamatosan, más járművek kerülgetése nélkül haladhat.

  4. Használjuk az irányjelzőt, amikor biztonsági folyosót alakítunk ki! Ezzel egyfelől jelezzük a mentőnek, hogy érzékeltük a közeledését, másfelől mutatjuk, hogy merre térünk ki az útjából.

  5. Készüljünk fel a váratlan helyzetekre! Ha meghalljuk a sziréna hangját, fejben játsszuk el a lehetséges szituációkat! Merre térnek ki mások? Mi hogyan tudunk a leggyorsabban, de biztonságosan szabad utat adni a mentőnek? Hogyan tudnunk ehhez a leggyorsabban és legbiztonságosabban igazodni a többiekhez? Van elég hely vagy le kell térni az útról? Ha le kell térni, hol tehetjük meg a legbiztonságosabban?

  6. Figyeljük a mentők irányjelzőit, amivel ők is mindig jelzik, hogy merre szeretnének haladni!

  7. Legyünk körültekintők – ha elhaladt a segítségnyújtó jármű, akkor is várjuk meg, míg helyreáll a forgalmi rend! Nem egy koccanásos baleset történt már azért, mert valaki úgy gondolta, hogy a mentőnek nyitott menekülő sávban – a mentőt követve, szabálytalanul rátapadva – nyer egérutat a többiekkel szemben!

  8. Fontos lenne az is, hogy gyalogosként már ne lépjünk le a járdáról, ha meghalljuk a szirénát, amíg el nem megy a mentő! Előfordulhat ugyanis, hogy egyes autósok, motorosok a zebrára húzódva tudnak csak szabad utat biztosítani a mentőnek. Semmiképpen se használjunk mobilt, fülhallgatót, amikor át akarunk menni az úton! Ezt a tanácsot akkor is érdemes megfogadni, amikor nem hallatszik a közeledő mentők szirénája. Legalább a gyalogos-átkelőhelyeken lépjünk ki a zombi-üzemmódból! Az életünk múlhat rajta.

  9. Ne induljunk keresztül az úton kerékpárral vagy rollerrel, ha szirénázó autót észleltünk!

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×