eur:
389.26
usd:
361.34
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Egy Ikarus 280T halad el egy új Solaris-Skoda trolibusz mellett a Hősök terén 2015. november 16-án. Délutántól hét Solaris-Skoda kezdi meg az utasok szállítását a 72-es, a 76-os és a 79-es vonalon.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

"Kiselejtezett" BKK-trolik érkezhetnek Szegedre

A helyi Skodákat egyre kevésbé éri meg üzemben tartani, újak beszerzésére pedig még várni kell, ezért bérelnének a fővárosból.

A Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) a Telex érdeklődésére elismerte, hogy gondolkoznak régi Ikarus-trolik bérlésében. A lap megkeresésére azt írták, hogy ez nem annyira az egyébként szerződés szerint legkésőbb 2024 márciusáig leszállítandó SOR-trolikkal van összefüggésben – amik gyártásának előkészítése már folyamatban van –, hanem az idősödő csuklós Škoda 15Tr-ek kiváltása miatt kellhetnek, amíg előbbiek meg nem érkeznek.

A Skodák egy része ugyanis az SZKT szerint gazdaságosan már nem javítható. A híroldal megjegyzi, hogy ez elsőre furcsán hangozhat, de a kinézett Ikarus 280-as trolik harmincöt év körüliek, mindeközben a szegedi Škoda 15Tr-ek fiatalabbak. Viszont takarékosabb a Budapesten most leállított, húsz darab Ik-280T GVM típus, mivel van bennük fékenergia-visszatápláló technológia,

utaskomfort tekintetében pedig a két jármű lényegében egyforma a szegedi vállalat szerint.

Előbbi előnye, hogy van rá üzemeltetési tapasztalat, és nem teljesen alacsonypadlósak ugyan, de nem is kell olyan magasra lépcsőzni, mint az Ikarusok esetében. Utóbbiak hátránya abban is jelentkezik, hogy nagyon kevés típusismerettel rendelkező sofőr lehet az SZKT-nál jelenleg, és ahhoz, hogy passzoljon a szegedi trolis infrastruktúrához, némi alkatrészcserére is szükség lehet náluk.

A Telex megkereste a BKV-t is, ahonnan azt a választ kapták, hogy a két közlekedési vállalat között „jelenleg a szerződés véglegesítése zajlik a GVM típusú trolibuszok bérlése kapcsán”. Az egyeztetések során szó esett Volvo 7700A típusú autóbuszok bérléséről is, ez jelenleg előkészítési szakaszban van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×