eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Fotó: HUMDA
Nyitókép: Kovacs Zsolt/HUMDA

Kiderült, lesz-e KRESZ-vizsga az általános iskolában

A kerettantervben szerepel a közlekedésbiztonság, de egyelőre csak 10 órát tartanak belőle, és számonkérés sincs.

Berzai Zsolt alezredes februárban a Rendőrségi Igazgatási Központban megrendezett VIII. Iskolarendőr Szakmai Napon beszélt arról, hogy akár a 2023/2024-es tantervnek is hangsúlyosabb eleme lehet a biztonságos közlekedés oktatása. Mint fogalmazott, bár még nagyon kezdeti fázisban van, de már elindult a projekt, és hosszú távon elképzelhetőnek tartja, hogy a tanulóknak vizsgát kell majd tenniük közlekedési ismeretekből.

A 24.hu az új tanév kezdetével rákérdezett, hogy a honvédelem tantárgy próbaoktatása mellett bevezették-e az idén a közlekedéssel kapcsolatos új tantárgyat. A Belügyminisztérium a válaszában azt írta, hogy bár tantárgyi szinten még nem vezették be, ám a témakör már beépült a közösségi nevelés kerettantervbe. Ez azt jelenti, hogy osztályfőnöki órákon esik róla szó.

Az Oktatási Hivatal honlapján megtekinthető kerettanterv szerint a közlekedésbiztonság témakörének feldolgozására a javasolt óraszám az 5–8. évfolyamokon összesen 10 óra.

"A közlekedésbiztonság célja, hogy a tanulók olyan viselkedésformákat sajátítsanak el és olyan szokásokat alakítsanak ki, amelyek hozzájárulnak a társadalom tagjainak szabálykövető és biztonságos közlekedési magatartásához. A közlekedésbiztonság témáival való foglalkozás elősegíti a közösségi, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés során bekövetkező balesetek megelőzését, továbbá felhívja a tanulók figyelmét a fenntartható közlekedési módok előnyben részesítésének fontosságára. A közlekedésbiztonsághoz kapcsolódó tananyagok és segédletek a KRÉTA felületen elérhetők – olvasható a kerettantervben.

A Belügyminisztérium közölte: a témakörből nem kell vizsgát tenni. A rendszer így elméletileg nem növeli érdemben az órák számát, és a gyerekek tanulmányi előrehaladását sem befolyásolja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×