eur:
390.78
usd:
365.46
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Vona Gábor, a Jobbik elnöke az európai bérunióról indított kampány sajtótájékoztatóján a párt józsefvárosi irodájában 2017. március 28-án.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Vona Gábor: nem szerencsés így indítani, de valakinek ki kell modania

A Második Reformkor (2RK) ügyek mentén a Fidesszel és a DK-val is hajlandó együttműködni, de választási szövetséget egyik oldallal sem köt – jelentette ki Vona Gábor az új párt első, úgynevezett zászlóbontó kongresszusán. Az elnök bocsánatot kért korábbi pártjától, és mindenkitől, akit még nemzeti radikálisként megsértett.

A Második Reformkor azért alakult párttá, mert úgy érezték, hogy senki sem képviseli őket – mondta Vona Gábor. Az elnök szerint Magyarország több mint 100 éve frusztrált ország, de erre nem lehet a végtelenségig hivatkozni.

„Lehet, nem szerencsés egy újonnan alakult párt zászlónyitó kongresszusán egyből azokat ostorozni – magunkat –, akiknek a szavazatira vágyunk, de ez az igazság. Valakiknek ki kell mondania, hogy változás nélkül nem megy.”

Vona Gábor hosszan bírálta a magyar közélet megosztottságát: „Ez a vagy vagyok országa. Vagy ideállsz, vagy odaállsz. Lehet választani, vagy sorosista valaki, vagy orbánisata” – fogalmazott.

A Jobbik volt elnöke bocsánatkérésekkel is készült a kongresszusra. Mint mondta, vannak ma olyanok Magyarországon, akik nem tudják megbocsátani neki, hogy valaha nemzeti radikális volt. „Szeretnék bocsánatot kérni azoktól, akiket én valaha bármilyen hovatartozásukban megsértettem.”

Hozzátette: vannak mások, akik meg azt nem tudják megbocsátani, hogy már nem nemzeti radikális. „Tőlük is bocsánatot kérek.

Ha bárkit én a politikai pályafutásom, politikai pályaváltozásom során megsértettem, megbántotta, és úgy érezte, hogy cserben hagytam, tőle is bocsánatot kérek.”

A Második Reformkor elnöke azt ígéri, hogy új pártja nem önmagával foglalkozik majd, hanem konkrét ügyekkel; kilencet meg is nevezett: online népszavazást, pártmentes önkormányzatokat, hatékonyabb egészségügyi prevenciót, herbál mentes Magyarországot, jobb bölcsődei és óvodai ellátást, könnyebb életkezdést, megfelelő élelmiszer-biztonságot, valamint erősebb családi vállalkozásokat és munkavállalói jogokat akarnak.

A fent említett ügyek mentén bármelyik párttal együttműködnek, de egyikkel sem kötnek szövetséget – jelentette ki Vona Gábor. „Tiszteletben tartjuk mindenkinek az érdekeit, értékeit, programját, de senkivel sem készülünk politikai szövetségre, a saját utunkat fogjuk járni” – húzta alá.

A 2RK a jövő évi önkormányzati választáson nem indul el, hiszen pártmentes helyhatóságokat szeretnének, az európai parlamenti választáson azonban igen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Minden idők második legalacsonyabb áramára alakult ki ma a magyar áramtőzsdén a holnapi munkaszüneti napra mínusz 108,16 euró/megawattórás szinten, ami a 6000 MW feletti beépített naperőmű kapacitás, a napsütéses idő és a munkaszüneti nap kombinációja mellett született. Ez, és az elmúlt napokban kialakult mínusz 40-60 euró körüli napközbeni árszintek még komoly következményekkel járhatnak a naperőmű piac egyes szereplői, illetve az ipari energiafogyasztók számára is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×