eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Tovább árad a Dráva, míg a Duna ma tetőzik Budapestnél - a nap hírei

Egyre több szakszervezet követeli a tagdíjak levonásával összefüggő törvényjavaslat visszavonását. Péntektől 3 forinttal kevesebbet kell fizetni benzinért, a gázolaj ára nem változik.

Tovább árad a Dráva, a tetőzés jelenleg Barcsnál jár. Drávaszabolcsnál homokzsákokkal erősítették meg az állami védvonalat, amely mögött 31 települést kell megvédeni. Az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot tartanak a Vízügyi Igazgatóságok. Az országos Vízügyi Főigazgatóság azt is közölte: Győrnél várhatóan holnap (csüt) délután a magas vízállás miatt le kell zárni a rakpartot. A Dunán is kisebb árhullám vonul le, a fővárosnál ma tetőzik a folyó, 430 cm körüli vízállással. A magyarországi szakaszon sehol nem kell készültséget elrendelni.

Szlovénia idén 100 millió, jövőre pedig 300 millió eurót kap az Európai Unió Szolidaritási Alapjából az áradások következményeinek kezelésére. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Ljubljanában elmondta, hogy a szlovén miniszterelnökkel három részből álló csomagról tárgyalt: egy azonnali, valamint egy közép- és egy hosszú távú szükségletekre szánt pénzeszközről.

Mintegy 40 százalékot emelkedett szerdán a földgáz ára a holland gáztőzsdén, miután aggódni kezdtek a piaci szereplők az LNG szállítással kapcsolatos bizonytalanságok miatt. A Portfólió szerint a hirtelen emelkedés hátterében az áll, hogy a piaci szereplők attól félnek, veszélybe kerülhet a kontinens energiaellátása, miután kedden csökkent a beáramlás az egyik legjelentősebb amerikai LNG-terminálba. Emellett fennáll a veszélye, hogy a magasabb árak miatt ősszel Ázsiába irányulhatnak majd az LNG-szállítmányok, így szűkös kínálattal kell nekivágnia Európának a téli időszaknak.

Az idén összesen 63 milliárd forinttal támogatja a kormány a felsőoktatási intézmények energiakiadásait. A felsőoktatásért felelős államtitkár kiemelte: az állami felsőoktatási intézmények és egyetemi klinikák mellett az alapítványi, valamint egyházi fenntartású felsőoktatási intézmények is kompenzációt kaptak.

Péntektől 3 forinttal csökken a benzin ára, a gázolaj ára nem változik. A Holtankoljak.hu azt írja: a hét második felében a 95-ös benzin literjéért átlagosan 629 forintot, a dízelért 638 forintot kell fizetni.

Uniós forrásból újabb 8 milliárd forintos vállalkozásfejlesztési program indult a kkv-k támogatására. A gazdaságfejlesztési tárca szerint a keret a hazai beszállító vállalatok fejlesztésére, a vállalkozások környezeti, szociális és irányítási szempontú felkészítésére és az energiahatékonyságot célzó fejlesztések előkészítésére használható fel.

Leállítja a Dunaferr nagyolvasztóját az új tulajdonos. A Liberty Steel a lépést azzal indokolta, hogy a jelenlegi világpiaci árak mellett nem lehet nyereségesen végezni a gyártást. Ez a cégen belül számos területet érint, és legalább ezer ember munkájára van kihatással. A brit-indiai cég magyar leányvállalata a Liberty Steel Central Europe Kft július közepén vásárolhatta meg a Dunaferrt 55 millió euróért, amit a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kiemelkedő sikernek nevezett.

Megerősítette a kínai beruházó, hogy számottevően kisebb lesz a debreceni akkugyár a tervezettnél. Az egyik fő változás, hogy az egyes épületek mérete megközelítőleg 13 százalékkal lesz kisebb a korábban tervezettnél. A CATL magyar leányvállalata a VG-nek azzal indokolta a csökkentést, hogy tovább optimalizálták a gyárat.

Az egészségügyi államtitkárság szerint nem veszélyeztetné, inkább javítaná a betegbiztonságot, ha a jövőben gyógyszerészek nélkül is működhetnének fiókgyógyszertárak. Bidló Judit helyettes államtitkár az InfoRádiónak azt mondta: a tervezett jogszabálymódosítással a vidéki gyógyszertárak megmaradását és a helyiek gyógyszerellátását szeretnék segíteni és a lépés csak a fiókpatikákat érintené.

Egyre több szakszervezet követeli a tagdíjak levonásával összefüggő törvényjavaslat visszavonását. A társadalmi vitára bocsátott előterjesztés alapján a közszférában a munkáltatók megtagadhatják a tagdíjak automatikus levonását, így a befizetés a tagok dolga lenne.

Az élelmiszerszuverenitás erősítését és a termelők támogatását is segíti az Élelmiszeripar Bajnokai Program - közölte az agrárminiszter. Nagy István hangsúlyozta: a kezdeményezés célja, hogy olyan élelmiszerláncot hozzon létre, amivel hosszú távon is garantálható a termelés és az élelmiszerellátás biztonsága. A tárcavezető a hazai importfüggőség csökkentését és az exportképesség fokozását is várja a programtól.

A hazai termékek arányának megőrzését és növelését kéri a Magyarországon működő kiskereskedelmi szereplőktől az agrárgazdasági kamara. Győrffy Balázs, a szervezet elnöke az egyeztetésen arra hívta fel az üzletláncok képviselőinek figyelmét, hogy az utóbbi időben ismét előtérbe kerültek az olcsó import áruk, de a hazai vállalkozások működésének fenntartásáért továbbra is kiemelten fontosak a hazai termékek.

További három hónapig előzetes letartóztatásban marad az Árpád-hídi gázoló – tudta meg a 24.hu. A 137 km/órás sebességgel hajtó férfi egy 26 éves biciklis halálát okozta július elsején éjszaka a hídon, miután letarolta a korlátot, és elgázolta a szabályosan közlekedő kerékpárost.

A szeptemberi áremelés után még egy évig érvényesek a korábban megvásárolt BKK vonal- és gyűjtőjegyek - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Közlekedési Központ szakszóvivője. Kovács Bendegúz arról számolt be, hogy 2024. augusztus 31-ig lesznek használhatók a korábbi áron megvett jegyek, amelyek valamilyen módon visszaválthatók lesznek.

A görög kormány hét rendőrtisztet felfüggesztett, és belső vizsgálatot indított azután, hogy egy görög szurkolót halálra késeltek a kedd estére kiírt, majd a jövő hét szombatra halasztott AEK Athén-Dinamo Zágráb labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező előtt. A hatóságok letartóztattak öt horvát állampolgárt, akik a gyanú szerint részt vettek a szurkolói erőszakban a stadion előtt, ahol tömegverekedés robbant ki a két klub szurkolói között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×