eur:
388.98
usd:
363.6
bux:
68137.44
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Áradás Szlovéniában. Forrás: Twitter/Sanja (aka Immortal Angel)
Nyitókép: Forrás: Twitter/Sanja (aka Immortal Angel)

Így segítenek a Magyar Honvédség helikopterei Szlovéniában - videó

A Magyar Honvédség továbbra is segíti a mentési munkálatokat Szlovéniában a heves esőzés okozta áradások után.

A Magyar Honvédség két H145-ös helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája után segítse a mentési munkálatokat.

Bali Tamás ezredes, a műveletért felelős parancsnok elmondta, hogy a magyar katonák elsősorban tartós élelmiszereket és gyógyszereket szállítottak ki a Slovenj Gradec-i repülőtér 100 kilométeres körzetébe, a szárazföldtől elszigetelt, árvízzel körülvett települések lakóinak.

A helikopterek egy felszállással csaknem 700 kilogrammnyi élelmiszert tudnak elszállítani a rászorulóknak.

A Magyar Honvédség a mentés során mindenben együttműködik a szlovén hatóságokkal - tette hozzá a műveletért felelős parancsnok.

Szlovéniát története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta. A kormányfő szerint a heves esők okozta áradások - amelyek az ország területének kétharmadát érintették - akár 500 millió euró kárt is okozhattak.

A természeti katasztrófának hat halálos áldozata is van.

Elérhetetlenné váltak egyes szlovéniai turisztikai célpontok is a súlyos árvizek miatt, ezért a Szlovén Turisztikai Hivatal azt javasolja, hogy indulás előtt mindenki ellenőrizze az úti cél weboldalát, a közösségi média csatornáit, beszéljen a szállásadójával.

Az Ökumenikus Segélyszervezet még kedden arról adott tájékoztatást, hogy munkatársai két teherautónyi adományt visznek az árvízkárosult szlovén települések bajbajutott lakosainak. Az élelmiszert, ivóvizet és higiéniai eszközöket tartalmazó segélyt a Szlovéniai Evangélikus Egyház humanitárius szervezetével szoros együttműködésben juttatták el Dravograd és Gornji Grad lakosaihoz.

A segélyszállítmányok lisztet, tejet, konzervet, élesztőt, tisztítószereket és pelenkát tartalmaztak, továbbá több száz liter palackos ivóvizet is, hiszen a természeti katasztrófa következtében sok helyen szennyezetté vált a vezetékes víz. A közlekedési nehézségek miatt a boltokban akadozik az utánpótlás, ezért egyes árvíz sújtotta településeken áruhiány is várható.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×