eur:
386.88
usd:
369.3
bux:
56018.43
2023. október 3. kedd Helga
Nyitókép: Karácsony Gergely/Facebook

Karácsony Gergely és a főváros perre megy

A fővárosi önkormányzat kedden benyújtja a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti keresetét a Fővárosi Törvényszékhez - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony Gergely elmondta: közigazgatási perben szeretnének érvényt szerezni a budapestiek jogainak, mivel a szolidaritási hozzájárulás idei összege 58 milliárd forint, és ez a "sarc" szerintük törvénytelen, mert ennek mértéke 25 milliárddal magasabb, mint azok az állami normatívák, amelyeket a fővárosi önkormányzat kap a kötelező feladatainak ellátásához.

A főváros a keresetben

azonnali jogvédelmet kér

azért, hogy az államkincstár a per jogerős lezártáig ne emelhesse le a fővárosi önkormányzat számlájáról a vitatott összeget - közölte.

A nemzet fővárosa megküzd a bevételeiért a saját és az ország érdekében - mondta Karácsony Gergely.

Kérdésekre válaszolva a főpolgármester elmondta, ha megnyerik a pert, akkor szerinte "kártyavárként omlik össze" az önkormányzati finanszírozás ügye, és akkor a kormánynak újra kell gondolnia a rendszert.

Leginkább annak a kimondását várják a bíróságtól, hogy az önkormányzatok saját bevételeit a kormány nem veheti el - közölte Karácsony Gergely, hozzátéve: nem a költségvetési törvény alkotmányellenességét szeretnék kimondatni, hanem a Pénzügyminisztérium döntésének elmulasztását viszik a bíróság elé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. október 3. 08:07
×
×
×
×