eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Karácsony Gergely/Facebook

Karácsony Gergely és a főváros perre megy

A fővárosi önkormányzat kedden benyújtja a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti keresetét a Fővárosi Törvényszékhez - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony Gergely elmondta: közigazgatási perben szeretnének érvényt szerezni a budapestiek jogainak, mivel a szolidaritási hozzájárulás idei összege 58 milliárd forint, és ez a "sarc" szerintük törvénytelen, mert ennek mértéke 25 milliárddal magasabb, mint azok az állami normatívák, amelyeket a fővárosi önkormányzat kap a kötelező feladatainak ellátásához.

A főváros a keresetben

azonnali jogvédelmet kér

azért, hogy az államkincstár a per jogerős lezártáig ne emelhesse le a fővárosi önkormányzat számlájáról a vitatott összeget - közölte.

A nemzet fővárosa megküzd a bevételeiért a saját és az ország érdekében - mondta Karácsony Gergely.

Kérdésekre válaszolva a főpolgármester elmondta, ha megnyerik a pert, akkor szerinte "kártyavárként omlik össze" az önkormányzati finanszírozás ügye, és akkor a kormánynak újra kell gondolnia a rendszert.

Leginkább annak a kimondását várják a bíróságtól, hogy az önkormányzatok saját bevételeit a kormány nem veheti el - közölte Karácsony Gergely, hozzátéve: nem a költségvetési törvény alkotmányellenességét szeretnék kimondatni, hanem a Pénzügyminisztérium döntésének elmulasztását viszik a bíróság elé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×