eur:
394.4
usd:
362.99
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Karácsony Gergely/Facebook

Karácsony Gergely és a főváros perre megy

A fővárosi önkormányzat kedden benyújtja a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti keresetét a Fővárosi Törvényszékhez - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony Gergely elmondta: közigazgatási perben szeretnének érvényt szerezni a budapestiek jogainak, mivel a szolidaritási hozzájárulás idei összege 58 milliárd forint, és ez a "sarc" szerintük törvénytelen, mert ennek mértéke 25 milliárddal magasabb, mint azok az állami normatívák, amelyeket a fővárosi önkormányzat kap a kötelező feladatainak ellátásához.

A főváros a keresetben

azonnali jogvédelmet kér

azért, hogy az államkincstár a per jogerős lezártáig ne emelhesse le a fővárosi önkormányzat számlájáról a vitatott összeget - közölte.

A nemzet fővárosa megküzd a bevételeiért a saját és az ország érdekében - mondta Karácsony Gergely.

Kérdésekre válaszolva a főpolgármester elmondta, ha megnyerik a pert, akkor szerinte "kártyavárként omlik össze" az önkormányzati finanszírozás ügye, és akkor a kormánynak újra kell gondolnia a rendszert.

Leginkább annak a kimondását várják a bíróságtól, hogy az önkormányzatok saját bevételeit a kormány nem veheti el - közölte Karácsony Gergely, hozzátéve: nem a költségvetési törvény alkotmányellenességét szeretnék kimondatni, hanem a Pénzügyminisztérium döntésének elmulasztását viszik a bíróság elé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

A határidős részvényindexek állása alapján esés jöhet az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×