eur:
393.82
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Demokratikus Lendület/Facebook

Budapest átvenné a Szálasi özvegyének sírhelye feletti rendelkezési jogot

Ha a készíttetője nem távolítja el a nyilas vezető képét és a nyilaskeresztre emlékeztető szimbólumot a sírkőről.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, több mint egy hónapja Szálasi Ferenc emlékművé alakította át a nyilas vezető feleségének sírját a Magyarelvű Mozgalom nevű szélsőjobboldali szervezet a Farkasréti temetőben. A korábbi szerény sírkő helyére egy feltűnő, fekete márvány obeliszk került, arra pedig az 1946. március 22-én kivégzett és ismeretlen helyen eltemetett háborús főbűnös feleségével közös, civil ruhás fotója, a Szálasi Ferenc emlékére felirat és egy szimbólum – ami nagyon emlékeztet a nyilaskeresztre.

Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság XII. kerületi Rendőrkapitánysága – feljelentés alapján – önkényuralmi jelkép használta vétség miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. A sírhelyet azóta a Demokratikus Koalíció ifjúsági szervezete fekete festékkel fújta le, az enbudapesten.hu pedig most azt írja, hogy a Fővárosi Közgyűlés a jövő héten tárgyalja azt a jogszabály-tervezetet, ami elfogadásával a Budapesti Közművek intézkedhet az ügyben.

Ha a tulajdonos nem távolítja el a sírkőről a nyilaskeresztes mozgalomra utaló szimbólumokat, a főváros fogja megtenni ezt.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint az átalakítások terveit annak idején nem mutatták be a temetkezési intézetnek, a munkálatokra nem volt engedélyük. Ezért Karácsony Gergely főpolgármester felkérte a Budapesti Közműveket, hogy a „temetési hely felett rendelkezési jogot gyakorlót (vagyis a sírhely megváltóját) hívja fel a jogszabálysértő felirat eltávolítására, ennek eredménytelensége esetén pedig a törvényes jogkövetkezményeket alkalmazza.” Ez lényegében azt jelenti, hogy

ha az illető harminc napon belül, vagyis március végéig nem távolítja el a sírkövet, akkor megvonják tőle a sírhely feletti rendelkezési jogot.

„Nem engedjük, hogy neonáci emlékhely legyen a temetőben, a jogszabálysértő felirat eltávolítására szabott határidő lejárta után a főváros maga váltja meg a sírhelyet és eltávolítja róla a sírkövet” – tette hozzá Kiss Ambrus a portálnak.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×