eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Nyitókép: Demokratikus Lendület/Facebook

Budapest átvenné a Szálasi özvegyének sírhelye feletti rendelkezési jogot

Ha a készíttetője nem távolítja el a nyilas vezető képét és a nyilaskeresztre emlékeztető szimbólumot a sírkőről.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, több mint egy hónapja Szálasi Ferenc emlékművé alakította át a nyilas vezető feleségének sírját a Magyarelvű Mozgalom nevű szélsőjobboldali szervezet a Farkasréti temetőben. A korábbi szerény sírkő helyére egy feltűnő, fekete márvány obeliszk került, arra pedig az 1946. március 22-én kivégzett és ismeretlen helyen eltemetett háborús főbűnös feleségével közös, civil ruhás fotója, a Szálasi Ferenc emlékére felirat és egy szimbólum – ami nagyon emlékeztet a nyilaskeresztre.

Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság XII. kerületi Rendőrkapitánysága – feljelentés alapján – önkényuralmi jelkép használta vétség miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. A sírhelyet azóta a Demokratikus Koalíció ifjúsági szervezete fekete festékkel fújta le, az enbudapesten.hu pedig most azt írja, hogy a Fővárosi Közgyűlés a jövő héten tárgyalja azt a jogszabály-tervezetet, ami elfogadásával a Budapesti Közművek intézkedhet az ügyben.

Ha a tulajdonos nem távolítja el a sírkőről a nyilaskeresztes mozgalomra utaló szimbólumokat, a főváros fogja megtenni ezt.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint az átalakítások terveit annak idején nem mutatták be a temetkezési intézetnek, a munkálatokra nem volt engedélyük. Ezért Karácsony Gergely főpolgármester felkérte a Budapesti Közműveket, hogy a „temetési hely felett rendelkezési jogot gyakorlót (vagyis a sírhely megváltóját) hívja fel a jogszabálysértő felirat eltávolítására, ennek eredménytelensége esetén pedig a törvényes jogkövetkezményeket alkalmazza.” Ez lényegében azt jelenti, hogy

ha az illető harminc napon belül, vagyis március végéig nem távolítja el a sírkövet, akkor megvonják tőle a sírhely feletti rendelkezési jogot.

„Nem engedjük, hogy neonáci emlékhely legyen a temetőben, a jogszabálysértő felirat eltávolítására szabott határidő lejárta után a főváros maga váltja meg a sírhelyet és eltávolítja róla a sírkövet” – tette hozzá Kiss Ambrus a portálnak.

Címlapról ajánljuk
ÉLŐ: Magyarország–Svájc 0-1
Euro 2024

ÉLŐ: Magyarország–Svájc 0-1

Első mérkőzését játssza a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Európa-bajnokságon, az ellenfél, Kölnben, Svájc. A csoport másik mérkőzésén a németek 5-1-re legyőzték a skótokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×