eur:
367.76
usd:
342.10
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Nyitókép: Demokratikus Lendület/Facebook

Budapest átvenné a Szálasi özvegyének sírhelye feletti rendelkezési jogot

Ha a készíttetője nem távolítja el a nyilas vezető képét és a nyilaskeresztre emlékeztető szimbólumot a sírkőről.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, több mint egy hónapja Szálasi Ferenc emlékművé alakította át a nyilas vezető feleségének sírját a Magyarelvű Mozgalom nevű szélsőjobboldali szervezet a Farkasréti temetőben. A korábbi szerény sírkő helyére egy feltűnő, fekete márvány obeliszk került, arra pedig az 1946. március 22-én kivégzett és ismeretlen helyen eltemetett háborús főbűnös feleségével közös, civil ruhás fotója, a Szálasi Ferenc emlékére felirat és egy szimbólum – ami nagyon emlékeztet a nyilaskeresztre.

Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság XII. kerületi Rendőrkapitánysága – feljelentés alapján – önkényuralmi jelkép használta vétség miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. A sírhelyet azóta a Demokratikus Koalíció ifjúsági szervezete fekete festékkel fújta le, az enbudapesten.hu pedig most azt írja, hogy a Fővárosi Közgyűlés a jövő héten tárgyalja azt a jogszabály-tervezetet, ami elfogadásával a Budapesti Közművek intézkedhet az ügyben.

Ha a tulajdonos nem távolítja el a sírkőről a nyilaskeresztes mozgalomra utaló szimbólumokat, a főváros fogja megtenni ezt.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint az átalakítások terveit annak idején nem mutatták be a temetkezési intézetnek, a munkálatokra nem volt engedélyük. Ezért Karácsony Gergely főpolgármester felkérte a Budapesti Közműveket, hogy a „temetési hely felett rendelkezési jogot gyakorlót (vagyis a sírhely megváltóját) hívja fel a jogszabálysértő felirat eltávolítására, ennek eredménytelensége esetén pedig a törvényes jogkövetkezményeket alkalmazza.” Ez lényegében azt jelenti, hogy

ha az illető harminc napon belül, vagyis március végéig nem távolítja el a sírkövet, akkor megvonják tőle a sírhely feletti rendelkezési jogot.

„Nem engedjük, hogy neonáci emlékhely legyen a temetőben, a jogszabálysértő felirat eltávolítására szabott határidő lejárta után a főváros maga váltja meg a sírhelyet és eltávolítja róla a sírkövet” – tette hozzá Kiss Ambrus a portálnak.

Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Egyre több hír és felvétel érkezik arról, hogy az ukrán offenzívában aktív szerepet játszanak a nyugati tankok, köztük a Leopard 2-esek is. Moszkva napok óta igyekszik különböző módokon bizonyítani, hogy kilőtt már közülük legalább egyet. Úgy tűnik, hogy a napok óta kibontakozóban lévő ukrán támadások egyik fő csapása Zaporizzsja megyében van. Ugyanakkor az itt található atomerőmű számára komoly problémát jelent a felrobbant Nova Kahovka-i gát, mivel idővel nem juthat elég víz a hűtésére. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×