eur:
394.07
usd:
365.69
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Feketéné Zeke Ildikó Nógrád megyei tisztifőorvos influenza elleni védőoltást ad be az egyik vizsgálóbuszban Nógrádszakálban, a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű program idei körútjának utolsó állomásán 2019. október 25-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Majdnem minden második influenzás magyar gyerek

A múlt héten 38 ezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) heti jelentésében.

Azt írták: az év ötödik hetében 244 ezer ember fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 38 ezernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

Utóbbiak közül a betegek

  • 44,3 százaléka gyerek,
  • 28,6 százaléka 15-34 éves volt.
  • A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 18,7 százaléka,
  • 8,4 százaléka pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

Az adatok szerint január 30. és február 5. között Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kivételével valamennyi közigazgatási területen nőtt az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Békés, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron vármegyében volt, a legkevesebb Vas, Zala és Bács-Kiskun vármegyében.

Közölték azt is, hogy az 5. héten 242 betegtől érkezett légúti minta az NNK laboratóriumába. A beküldött 147 légúti mintából 46-ban az influenza valamelyik típusát, 21 esetben koronavírust, tizenhét beteg mintájából a légúti óriássejtes vírust (RSV) mutatták ki.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról négy helyről érkezett jelentés; Fejér vármegyében két szociális intézményt, Somogy vármegyében egy bölcsődét, Tolna vármegyében pedig egy óvodát érintett tömeges megbetegedés.

Kórházba a múlt héten 249 ember került súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 52-en intenzív ellátásra szorultak. A kórházi ápolást igénylő 249 beteg 47,8 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, 25,7 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 59-nél az RSV, 31-nél koronavírus és 24-nél influenzavírus állt a megbetegedések hátterében. Az RSV-pozitív betegek 79,7 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, a Covid-19 fertőzöttek 74,2 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×