eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Facebook/Időkép/Sípark Mátraszentistván

A hóágyú sem segít: már csak egy hazai sípálya tart ki

Az évszakhoz képest annyira meleg van, hogy bezár az eplényi sípálya. A Normafán is tavaszi kiránduláshoz alkalmas körülmények uralkodnak. A mátraszentistváni sípark még kitart, de már külföldön, a magasabb helyeken is csak hóágyúzással tudnak megfelelő körülményeket biztosítani. Wesselényi Andreával, a Síelők.hu alapító főszerkesztőjével beszélgettünk.

Január 4-től bezár az eplényi síaréna, így a hazai síterepek közül már csak a mátraszentistváni sípark látogatható. Itt csökkentett üzemmódban, de kedvezményes jegyárak mellett várják a csúszni vágyókat – mondta Wesselényi Andrea. A Síelők.hu alapító főszerkesztője hozzátette: a jelenlegi enyhe időben a hóágyúzás sem működik: tartósan 0 fok fölötti hőmérséklet mellett a hópótlás ugyanis lehetetlen, ezért zárt be Eplény, vagy vált a Normafa is alkalmatlanná a téli sportolásra.

Külföldön sem tökéletes a helyzet, de legalább még működnek a sípályák. Bár csak technikai hó van, a pályák pedig sokszor jegesek, legalább egy részük síelhető. Wesselényi Andrea szerint érdemes a kora reggeli órákban hódolni a sportnak, amikor valamennyire még kifagyott és jobb minőségűek a pályák, mert a délutáni órákra latyakossá válik a hó.

Megjegyezte, kisebb síterepek úgy alkalmazkodnak a felmelegedéshez, hogy megnyitják a kalandparkokat, a nyári szánkópályát és a kerékpárkölcsönzőket, vagyis a tavaszi sportokat is lehetővé teszik.

Ami a síelés jövőjét illeti, a Síelők.hu alapító főszerkesztője aggasztónak tartja, hogy a decemberi időjárás évek óta ennyire enyhe, ami miatt érezhető egyfajta eltolódás, tehát a márciusi szezon már elég jól szokott alakulni. Ebből a szempontból úgy véli, van jövője a síelésnek, csak másképp kell tervezni, mint korábban. Mindazonáltal a felmelegedő tendencia miatt

1000 méter alatt egyre kevésbé lehet tartósan jövedelmezően üzemeltetni egy síterepet

– emelte ki.

A szakértő hozzátette: a nagy felmelegedésekkel szemben „fantasztikus” nagy havak is vannak. „Éppen a Covid évében volt a legjobb hómennyiségét az egész Alpokban, tehát csodálatos szezonunk lett volna, ha nem lettek volna lezárva a pályák” – fogalmazott.

Összességben úgy véli, vannak aggasztó tendenciák, de vannak reménykeltő periódusok is, ezért mára lényegében valamennyi korszerűsített terepen elengedhetetlenné vált, hogy a hóágyúk üzemben legyenek, alapot biztosítva a sípályáknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×