eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Klímabérlet bevezetését javasolja az ünnepek idejére az LMP – a nap hírei

Deutsch Tamás szerint Brüsszel minden eszközzel rá akarja kényszeríteni az akaratát a magyar emberekre. Az árnyékkormány adócsökkentésével 500 forint alatt lehetne tartani az üzemanyagárakat - közölte a DK. A tervezett időben és helyen, a Csendes-óceánban ért vissza a Földre a NASA Orion űrkapszulája.

Deutsch Tamás szerint Brüsszel minden eszközzel rá akarja kényszeríteni az akaratát a magyar emberekre a szankciók, az illegális bevándorlás elfogadása és a gyermekvédelmi törvény megváltoztatása ügyében. A Fidesz európai parlamenti képviselője a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában ezzel magyarázta, hogy bár Magyarország mind az általa tett 17 vállalást maradéktalanul teljesítette, az Európai Bizottság mégis ugyanazt a büntetést javasolja az Európai Tanácsnak, mint a folyamat elején.

Az árnyékkormány adócsökkentésével 500 forint alatt lehetne tartani az üzemanyagárakat - közölte a DK. Az ellenzéki párt Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszter online sajtótájékoztatójáról beszámoló közleményében azt írta: az üzemanyag-árstop eltörlése egy átlagos, autóval rendelkező család esetében havi 21 ezer forintos pluszkiadást jelent. Az árnyékkormány szerint az alapüzemanyagokon lévő áfát átmenetileg - a jelenlegi piaci helyzet fennmaradásáig - 5 százalékban kellene meghatározni, míg a jövedéki adót a benzinnél literenként 70 forintra, a gázolajnál literenként 20 forintra kellene csökkenteni. Így egyik adócsökkentett üzemanyag ára sem érné el a literenkénti 500 forintot, miközben hiány sem alakulna ki a kutakon.

Ne veszélyeztesse a Fidesz a magyar polgároknak járó uniós forrásokat! - közölte a Jobbik frakcióvezető-helyettese online sajtótájékoztatóján. Brenner Koloman elmondta: a fideszes parlamenti többség szerdán elfogadott egy olyan politikai nyilatkozatot, amely szélsőséges Európa-ellenességével veszélyezteti a magyaroknak járó uniós forrásokat. Szerinte a magyar polgárok jólétét és szabadságát csak a szociális piacgazdaság biztosíthatja, az, ha Magyarország az európai nemzetek megbecsült tagjaként szövetségeseket keres, nem pedig ellenségképeket gyárt, mint a Fidesz.

Az MSZP azt kéri a kormánytól, hogy számoljon be arról, mi hangzott el oktatásügyi témában a szombati kormányülésen. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke online sajtótájékoztatóján azt mondta úgy tudja, hogy Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke részt vett a tegnapi kormányülésen. Szerinte a kabinet titkolja, hogy mi történt az ülésen. Kunhalmi Ágnes közölte, az ellenzéki párt arra kíváncsi, mi a véleménye a miniszterelnöknek az oktatási tüntetésekről.

Klímabérlet bevezetését javasolja a karácsonyi és az újévi ünnepek idejére az LMP. Gál József, a párt szóvivője online sajtótájékoztatóján azt mondta, havi ötezer forintba kerülő, minden magyarországi tömegközlekedési eszközre érvényes klímabérletet szorgalmaznak. Szerintük a legzöldebb és a leg-szociálisabb döntés lehetne a klímabérlet, mert ez alternatívája lenne az autós közlekedésnek és javítaná a levegőminőséget is. Az LMP arra kér mindenkit, aki egyetért a párt törekvéseivel, írja alá petíciójukat a klimaberlet.hu oldalon.

Négy településen tartottak ma időközi önkormányzati választást: Benken polgármestert, míg Baksán, Nyírpilisen és Ozorán a képviselő-testület feloszlása miatt a településvezetőn kívül, képviselőket is választottak.

Az erős szél és a sok eső miatt riasztották a tűzoltókat országszerte - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A károk elhárításán folyamatosan dolgoznak a tűzoltók.

Csapadékrekordot hozott a szombati ciklon - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján. A szombati ciklon miatt a Tiszántúlon hullott a legtöbb csapadék, Mezőtúr Pusztaperes településrészén, illetve Szarvason 62,3 milliméterrel meg is dőlt a december 10-ére vonatkozó napi csapadékrekord. A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint Budapestet szintén alaposan "megöntözte" a mediterrán ciklon, 27,9 milliméterrel Pestszentimrén új fővárosi napi legmagasabb csapadékrekord született.

Átadták Magyarország első fedett, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség által akkreditált kerékpáros fapályáját, a Kőbányai BringArénát. A 812 millió forintos építési költségből megvalósult, fémszerkezetű sátorban helyet kapó 200 méteres fapálya hazai és kisebb nemzetközi kerékpárversenyek rendezésére egyaránt alkalmas, emellett edzéslehetőséget biztosít profi és amatőr kerékpárosoknak, miközben kiemelt szerepe lesz az utánpótlásnevelésben.

Beiktatták Német Lászlót, a Belgrádi Főegyházmegye új érsekét. A volt nagybecs-kereki püspököt, Ferenc pápa november 5-én nevezte ki belgrádi érsekké. Az ünnepélyes ceremóniát a belgrádi Boldogságos Szűz Mária Mennybevétele székesegyházban tartották.

Nincs szó az Odessza kikötőjéből induló gabonaszállítmányok felfüggesztéséről, a térség infrastruktúráját ért orosz támadások miatt - közölte az ukrán agrárpolitikai és élelmiszeripari miniszter. Odessza kulcsfontosságú fekete-tengeri kikötőváros, a szombatra virradó éjjeli orosz dróntámadások miatt, szinte teljesen áram nélkül maradt, az áramkimaradás több mint másfél millió embert érint. A helyi hatóságok azt mondták, néhány napon belül helyreállítják a városban az áramellátást.

A tervezett időben és helyen, a Csendes-óceánban ért vissza a Földre a NASA Orion űrkapszulája, ezzel véget ért az amerikai űrhajózási hivatal új Hold-programjának első tesztrepülése. A NASA új Hold-programja az Artemis, amelynek első, egyelőre ember nélküli repülése volt az Artemis I. Célja az űrhajó-kapszula tesztelése volt az emberrel teendő utazások előkészítésére. A rakétát, orrkúpjában az Orion űrhajó-egységgel és számos tudományos mérőeszközzel, november 16-án bocsátották fel a floridai Kennedy Űrközpontból.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×