eur:
394.05
usd:
370.03
bux:
65561.09
2024. április 19. péntek Emma
Tűzoltók dolgoznak egy orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületnél a Kijevtől északra fekvő Vishorodban 2022. november 23-án. Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnök tájékoztatása szerint lakóövezetet és létfontosságú infrastrukturális létesítményeket értek rakétatalálatok a régióban.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Magyar Levente bejelentette: ukrán óvodákat, iskolákat épít újjá Magyarország

Az első óvoda már el is készült Kijev környékén.

Magyar támogatásból újjáépített óvoda nyitott meg a Kijev mellett, és több hasonló projekt is folyamatban van – jelentette be az Országgyűlés plenáris ülésén a Külgazdasági és Külügymininisztérium parlamenti államtitkára. Magyar Levente a Mi Hazánk frakcióját vezető Toroczkai László napirend előtti felszólalására reagálva beszélt erről.

A Mi Hazánk napirend előtti felszólalása szerint kérdés, eljut-e a rászorulókhoz az Ukrajnának szánt támogatás. Toroczkai László, a párt képviselője egyebek mellett arról beszélt, hogy az EU kitalálta, hogy támogatni kell Ukrajnát, amihez a forrásokat hitelből teremti meg. A kormány pedig bejelentette, hogy önként támogatja Ukrajnát a magyar adófizetők pénzéből ebben a katasztrofális helyzetben – jelentette ki. Hozzátette: kérdéses, hogy egy elhúzódó háborúban meddig tervezi ezt a támogatást a kormány.

A képviselő elmondta: kétséges, hogy a valódi rászorulóknak jut-e majd a támogatás.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára válaszában elmondta, hogy

Kijev környékén iskolákat, óvodákat és közintézményeket épít újjá Magyarország.

„Az első óvoda el is készült, hamarosan megkezdheti a működését” – jelentette be. Mint mondta, reméli, már az idén megnyithatja kapuit az intézmény, és hatvan olyan ukrán gyerek járhat majd oda, „akitől a világpolitika, a történelem elvette ezt a lehetőséget”.

Arról beszélt, hogy Brüsszel eljutott arra az álláspontra, hogy fenntartja az ukrán államot, „belátjuk, hogy ebből a kezdeményezésből nem tudunk kimaradni”, viszont elvi álláspontjuk az, hogy ne kollektív hitel keretében, hanem bilaterális egyezményeken keresztül tegyen eleget Magyarország a rájutó, arányos kötelezettségeknek.

(Nyitóképünkön: tűzoltók dolgoznak egy orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületnél a Kijevtől északra fekvő Vishorodban 2022. november 23-án.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×