eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Csák János kulturális és innovációs miniszter előadást tart az egyházi fenntartású felsőoktatási intézmények vezetői előtt a Károlyi-Csekonics-palotában 2022. szeptember 19-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Új feladatokat kap Csák János, de van, amiről le kell mondjon a minisztériuma

Több terület is minisztériumot cserél a kormányon belül - derült ki a kulturális és innovációs miniszter szavaiból. Csák János az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a megszűnő Technológiai és Ipari Minisztériumból az innovációs tárcához kerül a felnőttképzés. Ugyanakkor a vállalkozásfejlesztésért és a foglalkoztatáspolitikáért a jövőben a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium felel majd.

Alaposan megerősítik a Gazdaságfejlesztési minisztériumot - erről beszélt az InfoRádióban a kulturális és innovációs miniszter. Csák János ezzel kapcsolatban az Arénában úgy fogalmazott: a kormány úgy döntött, hogy "legyen egy nagy és robosztus gazdasági minisztérium". Ennek jegyében kerül el tárcájától mindaz, aminek a vállalkozásfejlesztéshez köze van. A kulturális és innovációs minisztériumhoz pedig, a Palkovics László lemondása után megszűnő TIM-től, a felnőttképzés kerül.

Csák János megfogalmazásával: hozzájuk tartozik majd minden, ami ahhoz kell, hogy egy jó ötlet eljusson a szabadalomig, de utána már Nagy Mártonék következnek. Ezzel kapcsolatban persze tudja, "nagyon kevés ötletből lesz szabadalom", de éppen ezért kell kiválasztani azokat a műhelyeket, amelyeknél elvárható az, hogy 10 ötletből 1-2 eljusson eddig.

Magyarországnak az agráriumban, az egészségügyben, és az informatikában vannak lehetőségei

- tette hozzá.

Az interjúban szóba került, hogy mi lesz azokkal a kulturális intézményekkel, amelyek most az energiaár-robbanás idején nagy bajba kerültek. A miniszter kiemelte: azon az intézményen, amely képes 25 százalékot megtakarítani a gázfogyasztásából, azon segíteni fognak. Mint korábbi MOL-elnök pedig úgy látja, Magyarországon lehetséges

20-25 százalékkal csökkenteni a gázfogyasztást.

Szavai szerint "az ember akkor lép, amikor a kényszer és az igény egybeesik".

Megvédte a rezsicsökkentést is, mondván, az államnak az a dolga, hogy megakadályozza a gazdaság összeomlását és ehhez az kell, hogy az működőképes maradjon. Szerinte ezen a területen a Covid-válság idején remekül vizsgáztunk. Ezt már nemzetközi szervezetek is elismerik.

Ami az oktatást illeti büszke arra, hogy már 11 egyetem bekerült a világelit 5 százalékába, azaz a korábbi 7 intézmény helyett már 11-et rangsorolnak a legjobb 500 között. Köztük a legjobb a 236. helyen álló Semmelweis Egyetem. Ezzel kapcsolatban további cél, hogy minél több diák jöjjön hozzánk tanulni, jelenleg 40 ezer külföldi vesz részt a magyar felsőoktatásban a korábbi 10 ezer helyett.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×