INFORÁDIÓ
2023. január 27. péntek
Angelika

gulyás gergely

karmelita kolostor

bejelentés

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 13-án.

Gulyás Gergely: megszűnik a TIM, új energetikai minisztérium jön létre

Infostart

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Karmelita kolostorból jelentkezett élőben. Palkovics László távozik a kormányból, megszűnik a Technológiai és Ipari Minisztérium. Lesz viszont egy új energetikai tárca.

Amint arra a múlt héten felröppent hírek alapján számítani lehetett, Gulyás Gergely megerősítette: Palkovics László technológiai és ipari miniszter nem vállalja tovább a tárca vezetését. A Miniszterelnökséget vezető miniszter megköszönte a munkáját és elmondta, más területeken - a felsőoktatásban, a járműiparban és a védelemiparban - folytatja munkáját. Erről majd ő tesz bejelentést később.

A TIM teljesen megszűnik, egyes feladatait szétosztják a Gazdaságfejlesztési, az Építési és Beruházási, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium között. Emellett

új energetikai minisztérium alakul, amit Lantos Csaba vezet majd,

a tárca feladata az energiapolitika egységes irányítása lesz. Az Energiahivatal hatásköreinek többségét is az új tárca veszi át.

A kormány úgy látja, Lantos Csaba kiváló menedzser-képességekkel rendelkező közgazdász, jó elismertséggel, a kormány erősödni fog a munkájával. Energetika terén a MET-csoportban jelentős tapasztalatot szerzett.

December 1-jével áll fel az új rend.

Miniszterhelyettes, közigazgatási államtitkár és még két államtitkár (egyikük a környezetvédelemért felel) dolgozik majd Lantos mellett az új energetikai tárcánál.

Gulyás Gergely elmondása szerint Palkovics László a lemondását azzal indokolta, hogy egységes portfólióként tekint a tárcára, az önálló minisztérium megalakulását követően nem vállalja a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetését.

  • Nagy Mártonhoz (Gazdaságfejlesztési Minisztérium) kerülnek az iparral kapcsolatos feladatok.
  • Lázár Jánosékhoz (építés-beruházás) a közlekedési ügyek.
  • Csák Jánoshoz (kultúra-innováció) a felnőttképzés és az innovációval foglalkozó gazdasági társaságok.

Kiderült: a paksi beruházás az uniós szabályok miatt nem kerülhet az új energetikai tárcához, marad Szijjártó Péteréknél a külgazdasági és külügyminisztériumban.

Orbán Viktor miniszterelnök és Lantos Csaba vasárnap állapodott meg a miniszterségről, a TIM eddigi vezetője a hétfői nappal távozik. Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy Orbán Viktor szerette volna, ha Palkovics László a kormányban marad, akkor az új minisztérium mellett maradhatott volna a Technológiai és Innovációs Minisztérium is.

Gulyás Gergely szerint a KRÉTA-ügy (állítólag feltörték a rendszert) nem játszott szerepet Palkovics László lemondásában.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Palkovics László lemondott, TIM megszűnik, energetikai minisztérium alakul - Gulyás Gergely
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018