eur:
390.66
usd:
364.19
bux:
68180.34
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Járművek a pesti alsó rakparton, az Országház előtt 2022. április 11-én. Ezen a napon megnyílt a gépjárműforgalom előtt a Margit híd és az Eötvös tér közötti teljes útszakasz, valamint a Jane Haining rakpart a Lánchíd és az Erzsébet híd között, miután kicserélték a város egyik elöregedett ivóvíz-főnyomócsövét a pesti Duna-part érintett szakaszain.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Élhetőbb Budapest létrehozásáért indítanak közösségi gyűlést

A Fővárosi Önkormányzat tízezer budapestit hívott a Lélegezz fel Budapest! jeligéjű közösségi gyűlésre.

Már megvan az az ötven fő, akivel szeptember 10-11-én a Városházán arról fognak elkezdeni tanakodni, miként lehetne a városi köztereket és a közlekedést élhetőbbé tenni Budapesten – mondta az InfoRádióban Ámon Ada, a Fővárosi Önkormányzat Klíma- és Környezetügyi Főosztályának vezetője.

A közösségi gyűlésen a szakértők segítségével ötven fő arról fog beszélgetni, miként lehetne Budapesten egy olyan közlekedési rendszert kialakítani, úgy rendezni az utcákat és köztereket, hogy élhető legyen a város. Az ötven fő reprezentálja majd Budapestet: lesznek köztük fiatalok, idősek, férfiak, nők, külvárosiak, belvárosiak, kerékpárral és személygépjárművel közlekedők, mesteremberek és diplomások.

Az elsődleges cél a levegő minőségének a javítása.

"A kisebb forgalom kevesebb stresszel, kevesebb zajjal jár, és több helyet hagy más, a város életét segítő és javító dolgok számára, például a fáknak vagy zöld területnek" – mondta a energia- és klímapolitikai szakember, aki ösztönözné a budapestieket arra, hogy kevesebb autójuk legyen. Helyette igénybe vehetnek megosztott szolgáltatásokat, közösségi közlekedést, és még gyalogolhatnak is, ami nemcsak levegő minőségén javít, hanem a mozgás miatt is egészségesebb.

"Szeretnénk felhívni a gyakorlatban a résztvevők figyelmét a jótékony, pozitív hatásaira egy forgalom-csillapított városnak.

Majd ők fognak dönteni például a nemzetközi jó gyakorlatok megismerése után, hogy mit kéne alkalmaznia Budapestnek leginkább ezen a téren" – jelentette ki.

Az ötven önkéntes javaslataiból később aztán intézkedések lesznek, csakúgy mint két évvel ezelőtt, amikor a klímastratégia megalkotásánál ugyancsak ők végezték a városi klímapolitika összefésülését.

Bár egy szűkített szakpolitikai terület, mégis sokszereplős: a BKK, a BKV, a Budapest Közút és a taxisok bevonásával fognak majd egy olyan konklúziót megfogalmazni, aminek része lesz majd az itt megalkotott javaslat. Eközben a hasonló nemzetközi és országos eseményeket is figyelik, például már Miskolcon és Érden is volt közlekedéssel foglalkozó közösségi gyűlés.

"Az a tapasztalatunk, hogy a kezdeti ellenállást a szaktudással és szakértők segítségével sikerül megtörnünk, és az informált emberek hajlandók eltávolodni a régebbi berögzött véleményüktől. Ezért hajlandók akár a kényelmetlenebb vagy az eredetileg kényelmetlenebbnek gondolt megoldásokat is támogatni" – mondta Ámon Ada.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Az európai befektetéskezelési ágazat támogatja a francia javaslatot, amely az EU-tagállamok egy kis országcsoportokra érvényes tőkepiaci uniójának létrehozására irányul. Sandro Pierri, az Európai Alap- és Vagyonkezelési Szövetség (EFAMA) elnöke arra figyelmeztetett, hogy a reformmal kapcsolatos további késedelmek és EU-n belüli felesleges viták azt eredményezhetik, hogy még több vállalat és befektetés vándorol át az Egyesült Államokba.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×