eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
A Vodafone felirat és a mobilszolgáltató logója tükrőződik a Vodafone Magyarország Zrt. székházának recepciójánál, a IX. kerület Lechner Ödön fasorban 2012. július 30-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Jászai Gellért: a 4iG kereste meg az államot a Vodafone kapcsán

A 4iG vezére a Vodafone Magyarország Zrt.-t felvásárlásáról azt mondta: ez nem államosítás, hanem a kormány egyik legrégebbi nemzetstratégiai céljának megvalósítása a magán- és állami tőke összefogásával.

Az Index a 4iG elnök-vezérigazgatójával közöl interjút. Jászai Gellért szerint a Vodafone magán-állami megvásárlása minden tekintetben piaci tranzakció, amelyben a 4iG többségi, a magyar állam pedig kisebbségi befektetőként vehet részt. Az állami szerepvállalás nemzetközi szinten is teljesen normális és egészséges a közszolgáltatások és olyan stratégiai iparágak tekintetében, mint amilyen a távközlés, mutatott rá Jászai Gellért.

Elmondása szerint több mint egy évvel ezelőtt kereste meg a Vodafone Group akvizíciós területének vezetőjét azoknak a piaci híreknek a hatására, hogy a vállalat egyes érdekeltségeit értékesíteni szeretné. Az előzetes tárgyalások után ajánlotta fel a kormánynak a kisebbségi tulajdonszerzés lehetőségét.

"Fontos megérteni a vállalatcsoportunk működéséhez, hogy a 4iG egy tőzsdei társaság, amely nem csupán szigorú szabályrendszer alapján működik, hanem jelentős nemzetközi – német, portugál, török – befektetői háttérrel is rendelkezik, ezért a piac írott és íratlan szabályainak megfelelően kizárólag transzparens, minden szempontból áttekinthető tranzakciókat bonyolíthat le" - hangsúlyozta Jászai.

A kormány részéről Orbán Viktor miniszterelnök Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert jelölte ki a tranzakcióval kapcsolatban felelősként. Vele egyeztetett a 4iG.

Arra a kérdésre, miért szerez tulajdont az állam egy telekommunikációs cégben, Jászai Gellért felidézte: a szektor privatizációja és a nagy nemzetközi távközlési vállalatok beengedése a hazai piacra úgy zajlott, hogy közben az állam és a hazai magántőke is hosszú időre kiszorult ebből a stratégiai iparágból. A Vodafone-tranzakcióval ez az állapot változik meg, a nemzeti tőke csak egy 30 éves lemaradást hoz be. Más európai országokban az államok mindvégig törekedtek arra, hogy meghatározó tulajdonrészük maradjon a stratégiai szolgáltatókban.

A Vodafone 715 milliárd forintos árával kapcsolatban megjegyezte: a vállalati érték meghatározása és a tranzakció hitelességének szempontjából érdemes tudni, hogy a Vodafone-akvizíció előkészítésével és finanszírozásának megszervezésével kapcsolatban hónapok óta dolgoznak a világ egyik legnagyobb befektetési bankjával, az amerikai JP Morgannel.

Mint mondta, most az utolsó puzzle is a helyére kerül. "A Vodafone megvásárlásával sikeresen konszolidálhatjuk a piacot, amit az elmúlt évtizedekben senki nem tudott véghez vinni, pedig több nemzetközi szereplő is próbálkozott vele.

A 4iG-csoport digitális infrastruktúrája – kiegészülve a Vodafone-éval – évtizedekre biztosíthatja meghatározó piaci pozíciónkat,

ami által egy olyan nemzeti szereplő jön létre a távközlési piacon, amely méretéből fakadóan bárkivel felveszi a versenyt hazai viszonylatban, és elég erős bázist fog jelenteni a csoport további nemzetközi terjeszkedéséhez, amelyet az eddigieknek megfelelően balkáni fókusszal folytatunk."

A brit telekommunikációs vállalat múlt hétfőn jelentette be, hogy 715 milliárd forintos üzlet keretében megválik a Magyarországi érdekeltségétől, amelynek új tulajdonosa a 4iG Nyrt., valamint a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül a magyar állam lesznek.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×