eur:
394.06
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Határvadász egységeket állít fel a kormány – a nap hírei

A májusi 10,7 százalékról júniusban 11,7 százalékra emelkedett az infláció Magyarországon. A kormány megerősíti Magyarország déli határait és megvédi az ott élő magyarok biztonságát - közölte a miniszterelnök a Facebookon. Az aszály ellenére is fedezi a búzatermés a belföldi szükségletet, de kivitelre sokkal kevesebb jut. A nap legfontosabb hírei július 8-án.

A májusi 10,7 százalékról júniusban 11,7 százalékra emelkedett az infláció Magyarországon. Ennél nagyobb áremelkedési ütem 1998 októbere óta nem volt – derül ki a KSH adataiból. Elemzők alacsonyabb, 11,5 százalékos pénzromlásra számítottak. A maginfláció a májusi 12,2-ről 13,8 százalékra ugrott. Továbbra is elsősorban az élelmiszerek áremelkedése húzza a drágulást, de már látszik a gyenge forint hatása is a tartós fogyasztási cikkek árában. Tavaly júniushoz képest több mint 22 százalékos volt az ugrás, míg egy hónap alatt 2,9 százalékkal drágult ez a termékkör.

Az államháztartás központi alrendszere 2892,3 milliárd forintos hiánnyal zárta az első fél évet - közölte a Pénzügyminisztérium. Fél év alatt pedig az egész éves hiánycél 91,7 százaléka teljesült. Júniusban 155,3 milliárd forintos mínuszt halmozott fel a költségvetés, ami 8 éve a legalacsonyabb összeg. A Pénzügyminisztérium közleménye azt hangsúlyozza, hogy a kormány tartja a kitűzött hiánycélt és folytatja az államadósság csökkentését.

A kormány megerősíti Magyarország déli határait és megvédi az ott élő magyarok biztonságát - közölte a miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videójában. Orbán Viktor úgy fogalmazott: ezért a kabinet határvadász egységeket állít fel, amelyek a rendőrséggel együttműködve tevékenykednek majd. Első lépésben 2200 határvadászt képeznek ki és állítanak szolgálatba - közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy a számukat később 4000-re növelik majd. A több mint tíz órás kormányülésről beszámolva a miniszterelnök elmondta, hogy számos afrikai ország élelmiszerellátása veszélybe került, emiatt a migrációs nyomás erősödésére számítanak, ami szerinte már most érezhető.

Magyarországot Közép-Európa teherfuvarozási, logisztikai és elosztó központjává tenné a kormány. Palkovics László ipari miniszter ehhez elengedhetetlennek nevezte, hogy a lehető legnagyobb mértékben részesüljön az ország az Európa és Ázsia közötti áruforgalomból. A miniszter úgy fogalmazott, hogy ez az évszázad a vasút évszázada lesz. Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a vasúti személy-, és áruszállítás teljesítménye duplázódni fog, a kormány célkitűzései alapján.

Az aszály ellenére is fedezi a búzatermés a belföldi szükségletet, de kivitelre sokkal kevesebb jut, mint korábban - mondta az Aratási Koordinációs Bizottság ülése után a mezőgazdaságért felelős államtitkár. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint a 2,5 millió tonnás belföldi felhasználás mellett legfeljebb 1 millió tonna maradhat kivitelre a learatott búzából.

Leállítja a jégkármérséklő rendszert több területen az Agrárgazdasági Kamara, mert halálos fenyegetéseket kaptak a generátorkezelők. A kamara azt írta: egyre szélesebb körben terjed az a tévhit, mely szerint az országos jégkármérséklő rendszer tehető felelőssé a Kelet-Magyarországon kialakult súlyos aszályért. A közlemény hangsúlyozza: tudományosan bizonyított, hogy a jégkármérséklő rendszernek semmilyen hatása sincs a csapadékmennyiségre, az kizárólag a kialakuló jégszemcsék méretét képes befolyásolni.

Újabb öt embernél mutatták ki a majomhimlő-fertőzést Magyarországon az elmúlt héten, ezzel 24-re emelkedett számuk. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közölte: az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 25 és 53 év közötti férfiak, többségük Budapesten él. Mindannyian otthonukban, elkülönítve tartózkodnak. Azt írták: a területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot végez, ennek része a kontaktkutatás is.

Szünetel a gyermekintenzív ellátás a Hetényi Géza Kórházban – erősítette meg a sajtóértesüléseket az intézmény. Azt írták, hogy nyugdíjazás, betegség és gyermekvállalás miatt csökkent a dolgozói létszám, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ július 1-től átmenetileg más egészségügyi szolgáltatókat jelölt ki az ellátásra. A változás a csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív terápiás ellátást, az előreláthatólag gyermekintenzív osztályos hátteret igénylő sebészeti, valamint a csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeti ellátást érinti Szolnokon.

Ukrajnában járt a Magyar Honvédség parancsnoka. Ruszin-Szendi Romulusz látogatásáról a kijevi magyar nagykövetség adott hírt. A magyar parancsnok találkozott az ukrán hadsereg főparancsnokával is. Valerij Zsaluzsniyij azt mondta: a látogatás annak a jele, hogy Magyarország Ukrajnát támogatja az Oroszország elleni háborúban. A beszámoló szerint a magyar delegáció egy hosszabb körutat tett Ukrajnában.

Az orosz külügyminiszter azzal vádolta a Nyugatot, hogy megakadályozza Kijevet abban, hogy keresse a békeszerződés lehetőségét Oroszországgal. Szergej Lavrov a G20 csoport külügyminisztereinek az indonéziai Balin tartott tanácskozásán gazdasági háborúhoz hasonlította a nyugati szankciókat, és közölte: Oroszország mostantól Kína, India és más, Nyugaton kívüli hatalmak felé fog fordulni. Az orosz külügyminiszter egyébként idő előtt távozik a találkozóról, és kihagyja a mára tervezett üléseket, valamint a hivatalos vacsorát.

Az ukrán elnök szerint akkor a háború még az év vége előtt véget érhet, ha néhány körülmény megfelelően alakul. Fontosnak nevezte, hogy Moszkva lássa: a világ országai együtt állnak ki Ukrajna mellett. Volodimir Zelenszkij a CNN amerikai hírtelevízióban arról is beszélt ugyanakkor, hogy szerinte Oroszország továbbra is egész Ukrajnát el akarja foglalni.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×