eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Határvédelmi szervezetet hoznak létre a rendőrségen belül - a nap hírei

Két és félszeresére emelkedik a Diákhitel-1 kamata péntektől. A megújuló energiaforrásokra és az energiahatékonyságra vonatkozó magasabb célértékekről állapodott meg az Európai Unió. A nap legfontosabb hírei június 27-én.

Új határvédelmi szervezet felállítását jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor a parlamentben beszélt arról, hogy azt a feladatot adta Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy szeptemberre álljon fel egy új, a rendőrség keretein belül működő testület, amely kizárólag a határvédelemmel foglalkozik. Ebben nem rendőrök és katonák szolgálnak majd.

Két és félszeresére emelkedik a Diákhitel 1 kamata péntektől. A Diákhitel Központ oldaláról kiderül, hogy a szabadon felhasználható hitel kamata július 1-től 1,99 százalékról 4,99 százalékra nő. A felsőoktatási önköltségre felhasználható Diákhitel 2 és az egyszeri Diákhitel Plusz továbbra is kamatmentes marad. A szabadon elkölthető Diákhitel kamatát a feltételek szerint félévente változtathatja meg a Diákhitel Központ.

Az Európai Unió energiaügyekkel foglalkozó Tanácsa megállapodott abban, hogy kötelező uniós szintű célkitűzést határoz meg: 2030-ra a teljes energiaszerkezet 40 százalékát megújuló energiaforrásokból kell fedezni. Az energiahatékonyság érdekében a szakminiszterek egyebek mellett megállapodtak az energiafogyasztás uniós szintű csökkentéséről. Az Európai Bizottság júliusban tervet mutat be a gázellátás további zavarait elhárító felkészülés érdekében.

A magyar kormány még csak tárgyalni sem hajlandó az esetleges orosz gázembargóról – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban. Szijjártó Péter az energiaügyekkel foglalkozó európai uniós tagállami miniszterek ülésére érkezve kijelentette: Magyarország energiaellátásának biztonsága nem lehet kompromisszum kérdése. Kijelentette azt is: a gáztárolás ügyében az EU által előírt kötelező mennyiségnek Magyarország már most a háromnegyedénél jár.

Egy 15 lakásos projekt kivitelezése zajlik abban a Jókai utcai házban, amelynek tetőszerkezete délelőtt leomlott. A portfolio számol be arról, hogy a beruházó 70 és 180 négyzetméter közötti, többszintes luxuslakásokat tervez megvalósítani az UNESCO világörökség részét képező, műemlék védettség alatt álló, a Jókai-tér sarkánál elhelyezkedő épületben. Az omlásban négyen sérültek meg épület előtt, a legsúlyosabban az Operettszínház egyik táncművésze. Soproni Tamás terézvárosi polgármester szerint 201 ember lakott az épületben, akiknek szállodai szobákkal segít az önkormányzat.

Orosz rakétatalálat ért egy kelet-ukrajnai bevásárló központot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Facebook-oldalán azt írta, hogy ezer ember lehetett a kremencsuki üzletekben a támadás idején. 10 ember meghalt és 40-en megsebesültek.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×