INFORÁDIÓ
2022. július 1. péntek
Annamária, Tihamér

a nap hírei

napinfó

hírösszefoglaló

inforádió

Magyarország elérte, hogy az EU levegye a szankciós listáról Kirill pátriárkát - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

A kormány mindent megtesz, hogy az év végéig alá tudja írni az uniós helyreállítási alap megállapodását – közölte Navracsics Tibor. Velkey Györgyöt, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatóját választották a Magyar Kórházszövetség elnökévé.

Magyarország elérte, hogy az Európai Unió levegye a szankciós listáról az orosz ortodox egyház vezetőjét – közölte közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt írta, hogy a kormány számára ez elvi kérdés volt, hiszen - a nemzeti érdekhez hasonlóan - a vallásszabadság érvényesüléséhez is ragaszkodik. Előzőleg Orbán Viktor miniszterelnök adott ki közleményt arról, hogy Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával összefüggésben régóta jól ismert, az uniós csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen.

A kormány mindent megtesz, hogy az év végéig alá tudja írni az uniós helyreállítási alap megállapodását - jelentette ki az uniós források felhasználásáért felelős miniszter Luxembourgban. Navracsics Tibor az európai uniós tagállamok kohézióért felelős miniszereinek luxembourgi tanácskozása után elmondta, Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztossal folytatott megbeszélésén áttekintették a feladatokat. Az operatív programok finanszírozásához szükséges partnerségi megállapodásokról folytatott tárgyalások jól haladnak.

Lengyelország a bírói fegyelmi rendszert érintő módosítások végrehajtása után kaphatja meg az első részletet a helyreállítási terv pénzeiből – erősítette meg az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen hangsúlyozta: az első részletet azután folyósítják, hogy új, független testülettel helyettesítik a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamaráját, megreformálják a bírákra alkalmazott fegyelmi rendszert, és lehetővé teszik a fegyelmi kamara döntéseinek felülvizsgálatát. Mateusz Morawiecki kormányfő azt mondta: Varsó érdeke, hogy minden bíró maximálisan független, elfogulatlan legyen. Bejelentette: az uniós pénzeket nagyrészt energetikai és klímaügyi átalakításra szánják.

A német államfővel és a Bundestag elnökével is tárgyal pénteken Berlinben Novák Katalin köztársasági elnök. A magyar államfő, akinek ez a 3. hivatalos külföldi útja, már megérkezett a német fővárosba. A kétnapos látogatás programja szerint Novák Katalin Magyarország berlini nagykövetségén kitüntetést ad át Wolfgang Schäuble-nek, a német parlament korábbi elnökének, aki Angela Merkel volt kancellár előtt a Kereszténydemokrata Unió vezetője volt, majd a Merkel-kormány pénzügyminisztereként dolgozott.

Velkey Györgyöt, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Kórházszövetség tisztújító közgyűlése. A korábbi elnök, Ficzere Andrea, az Uzsoki utcai kórház, valamint Nagy Lajos, a szombathelyi Markusovszky oktatókórház főigazgatója elnökhelyettesként segítik a munkát. Az ülésen elhangzott: az elmúlt 3 évben sikerült legyőzni a koronavírus-járványt, de ez új problémákat is felszínre hozott. Velkey György az InfoRádiónak legfontosabb feladatának az ápolóhiányt is kezelő emberi erőforrás program valamint az új életpályamodellek kialakítását.

A tejágazatot érintő újabb problémákra hívta fel a figyelmet a tej világnapja alkalmából a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Győrffy Balázs egy dabasi szakmai rendezvényen arról is beszélt, hogy három évtizede nem látott mértékben emelkedtek a nyersanyagárak. Azt is hangsúlyozta: az ukrajnai háború miatt fokozódó napraforgóhiány miatt újra előtérbe kerül a vaj, ezért azt rehabilitálni kellene.

Több mint 180 kiadó köteteivel tartják meg a Vörösmarty téren és a Duna-korzón június 9. és 12. között az Ünnepi Könyvhetet. A rendezvényhez országszerte számos település csatlakozik. A szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke azt mondta: a járványhelyzet elmúltával a szokásosnál is több kiadó jelentkezett az ünnepi könyvhétre. Gál Katalin ugyanakkor hozzátette: a papírhiány, a növekvő nyomdai árak és infláció, a gazdasági válság egyaránt nehezítik a kiadók helyzetét.

Meghalt Falus Ferenc orvos, tüdőgyógyász, egykori országos tisztifőorvos. A Nyírő Gyula Kórház volt főigazgatóját 71 éves korában érte a halál. A szakember dolgozott mentőorvosként az Országos Mentőszolgálatnál, majd tüdőgyógyászként az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben. Később a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Pulmonológiai Klinikájának osztályvezető egyetemi adjunktusa lett. 1995-ben az újonnan alakult Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület első elnöke lett.

A címlapról ajánljuk

Elhunyt Schlecht Csaba

A Simicska Lajoshoz kötődő korábbi gazdasági cégbirodalom fontos emberét, országos sajtóorgánumok...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018