eur:
393.65
usd:
369.32
bux:
65754.11
2024. április 23. kedd Béla

Új híd épülhet a Dunán – a nap hírei

Kisiklott egy GYSEV szerelvény Bécs közelében, egy ember meghalt, többen megsérültek. Tisztázták az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéseket a magyar miniszterelnökkel – közölte az Európai Bizottság elnöke. Megkapta az építési engedélyt Magyarország első kizárólag kerékpáros Duna-hídja. A nap legfontosabb hírei május 9-én.

Kisiklott egy vonat a Bécstől délre található Münchendorf település közelében, egy ember meghalt, ketten súlyosan, tizenegyen pedig könnyebben megsérültek. Sajtóbeszámolók szerint a két súlyos sérült egyike a mozdonyvezető. A balesetben egy kocsi felborult. A mentőegységek nagy erőkkel vonultak a helyszínre, négy mentőhelikopter is érkezett a helyszínre. A GySEV szerelvénye járt szerencsétlenül.

Megállapodás nem született, de némi előrelépés történt a szankciók és az energiabiztonság kérdésében a magyar miniszterelnök és az Európai Bizottság elnökének budapesti tárgyalásán. Orbán Viktor munkavacsorán látta vendégül Ursula von der Leyent. A találkozó után a bizottság elnöke Twitter-oldalán azt írta: tanácskozást fog összehívni a regionális szereplőkkel az olajinfrastruktúrával kapcsolatos regionális együttműködés megerősítése érdekében. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-videójában megerősítette, hogy Magyarország mindaddig nem támogatja a szankciókat, amíg az Európai Bizottság nem kínál megoldást a kieső olaj pótlására.

Az orosz elnök szerint országa katonai agressziót akadályozott meg az ukrán területeken indított, úgynevezett „különleges katonai műveletével”. Vlagyimir Putyin győzelemnapi beszédében arra utalt, hogy Ukrajna támadásra készült a Krím ellen, a NATO pedig aktív katonai fejlesztésbe kezdett az Oroszországgal szomszédos területeken. Az elnök azt hangoztatta, hogy Oroszország megelőző csapást mért, ami szerinte az egyetlen helyes döntés volt.

Az orosz elnök felelősségre vonását sürgette a második világháborúban elhunytak emléknapján az ukrán államfő. Volodimir Zelenszkij a Kijev melletti Borogyankába látogatott, ahol nagy számú civil holttestét találták meg tömegsírokban.

A Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezi, hogy a kormány ismerje el a menekült gyermekekkel, diákokkal foglalkozó pedagógusok, oktató munkáját. Az érdekképviselet felhívja a figyelmet, hogy havonta 130 ezer forint támogatást kap az a csaknem 600 oktatási intézmény, amely délutánonként vállalja a menekültek felzárkóztatását, a magyar nyelvi ismeretek megszerzését. A PSZ szorgalmazza, hogy azoknak az óvodapedagógusoknak, tanároknak, oktatóknak is állapítsanak meg pótlékot többletmunkájuk elismeréseként, akik a délelőtti foglalkozásokon, tanórákon integráltan oktatják az Ukrajnából érkezett gyerekeket.

Ünnepélyes katonai ceremónia keretében köszönt el főparancsnokától, Áder János államfőtől a Magyar Honvédség. A posztjáról távozó köztársasági elnököt a Sándor-palotánál tisztelgéssel fogadta a Magyar Honvédség díszegysége. Keddtől Novák Katalin az államfő, a hivatalos beiktatását május 14-én tartják.

Közösségépítésbe kezd Újhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő, aki ezzel is hozzá akar járulni az MSZP megújításhoz. A politikus az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta: esélykörök néven alakít szociáldemokrata helyi csoportokat. Az MSZP Európai Parlamenti képviselője szerint szükség van Magyarországon egy tisztán baloldali pártra. Újhelyi István szerint a magyar választók közül sokaknak nem tetszik az, amit az Orbán-kormány csinál, de a mostani ellenzéki platformot sem találták megbízhatónak a kormányzásra a nehéz gazdasági és háborús helyzetben.

Tovább csökkent az influenzások száma április utolsó hetében. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentése szerint április 25-e és május 1-e között 5.800-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel, ami 25 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző héten. A betegek negyede gyerek.

Megkapta az építési engedélyt Magyarország első kizárólag kerékpáros Duna-hídja. A létesítmény Kisoroszit fogja összekötni Dunabogdánnyal a Szentendrei sziget északi csücskében - írja a Magyar Építők. A híd az Európát Franciaországtól Romániáig átszelő EuroVelo6 kerékpárút részeként valósul meg.

A Tiszán és a Dunán, összesen 2.170 hektárnyi vízfelületen folytatódik a héten az országos szúnyogirtás. A következő napokban a Tisza alsó, Csongrád-Csanád megyei szakaszán légi úton, a Duna menti vizekbe autóról, a nehezen megközelíthető helyeken pedig háti permetezővel juttatják ki a lárvák ellen használt szert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Az év első három hónapjában az áfabevételek még mindig gyengén muzsikálnak, a kamatkiadások mindenre rátelepednek, a közösségi közlekedésre most kirívóan többet költ az állam, viszont a rezsivédelmi kiadások visszafogottabbak. Ezt lehet kiolvasni az államháztartás idei első negyedéves részletes folyamataiból, ami tulajdonképpen nem hozott nagy meglepetéseket, hiszen a magyar gazdaság tavalyi recesszióból történő kilábalása is lényegesen lassabb, mint korábban várták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×