INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

schadl györgy

völner pál

nyomozás

magyar bírósági végrahajtói kar

Law and order concept. Handcuffs, gavel on book on a wooden background, top view

Schadl György egy bíró ellehetetlenítését is el akarta érni kapcsolatai révén

Infostart

Újabb részleteket közölt a 444.hu a Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és társai ellen folytatott nyomozásban készült állítólagos iratokból.

A portál a megszerzett nyomozati iratokra hivatkozva ezúttal azt állítja, hogy Schadl György, az Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából, de egy bíró akadályozza ebben, ezért – a cikk szerint – bosszúhadjáratot indított ellene, és a közölt lehallgatási jegyzőkönyvek alapján elérte, hogy bírósági vezetőkkel is tárgyalásokon erről.

Schadl György a végrehajtói karrierje kezdetén egy Cs. nevű végrehajtó irodájában tanulta ki a szakma alapjait, aztán valami miatt konfliktus lett köztük, és Schadl az állítólagos lehallgatási feljegyzések és az ügyészségi dokumentumok alapján el is akarta őt tüntetni a végrehajtók közül. Erről a közölt jegyzőkönyvek szerint beszélt telefonon az ügyben szintén gyanúsított Völner Pál volt igazságügyi államtitkárral is.

Schadl György a nyilvánosságra hozott leiratok szerint azt akarta elérni, hogy végleg vonják vissza Cs. végrehajtói megbízását, de ebben egy bírósági állásfoglalás akadályozta, amit a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik csoportvezető bírája írt. Emiatt a bírót megpróbálta eltávolíttatni az állásából, ehhez az Országos Bírói Hivatal elnökét, Senyei Györgyöt is megkereste, aki személyes találkozót szervezett neki a Fővárosi Törvényszék elnökével, Tatár-Kis Péterrel. A közölt nyomozati iratok szerint az elnök az mondta neki, hogy a bíró eltávolítására nincs lehetősége, de "visszavonhatja a csoportvezetői megbízását, illetőleg el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén".

A végrehajtói kar elnöke azt is el akarta érni a cikkben közölt nyomozati dokumentumok szerint, hogy az érintett bíró ne vehessen részt a végrehajtói szakvizsgákon, ehhez megkereste a vizsgák szervezésében részt vevő Szabó Imrét, a Szegedi Tudományegyetem polgári jogi tanszékének vezetőjét, akinek egy beszélgetésben az állítólagos jegyzőkönyv szerint azt mondta: „egyeztetett Völner államtitkár úrral”, és a bírót „a jövőre nézve nem szeretnénk itt látni”. A bíró jelenleg is a végrehajtói szakvizsgabizottság tagja.

Mint ismert, Völner Pál mentelmi jogát hivatali vesztegetés elfogadása miatt kérte ki Polt Péter legfőbb ügyész, mert a megalapozott gyanú szerint a politikus hosszú időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot fogadott el a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnökétől, Schadl Györgytől, akit már november elején letartóztattak. Az ügynek tizenkét gyanúsítottja van, köztük nyolc végrehajtó.

Nyitókép: Rawf8/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018