eur:
393.13
usd:
367.31
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Law and order concept. Handcuffs, gavel on book on a wooden background, top view
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Schadl György egy bíró ellehetetlenítését is el akarta érni kapcsolatai révén

Újabb részleteket közölt a 444.hu a Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és társai ellen folytatott nyomozásban készült állítólagos iratokból.

A portál a megszerzett nyomozati iratokra hivatkozva ezúttal azt állítja, hogy Schadl György, az Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából, de egy bíró akadályozza ebben, ezért – a cikk szerint – bosszúhadjáratot indított ellene, és a közölt lehallgatási jegyzőkönyvek alapján elérte, hogy bírósági vezetőkkel is tárgyalásokon erről.

Schadl György a végrehajtói karrierje kezdetén egy Cs. nevű végrehajtó irodájában tanulta ki a szakma alapjait, aztán valami miatt konfliktus lett köztük, és Schadl az állítólagos lehallgatási feljegyzések és az ügyészségi dokumentumok alapján el is akarta őt tüntetni a végrehajtók közül. Erről a közölt jegyzőkönyvek szerint beszélt telefonon az ügyben szintén gyanúsított Völner Pál volt igazságügyi államtitkárral is.

Schadl György a nyilvánosságra hozott leiratok szerint azt akarta elérni, hogy végleg vonják vissza Cs. végrehajtói megbízását, de ebben egy bírósági állásfoglalás akadályozta, amit a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik csoportvezető bírája írt. Emiatt a bírót megpróbálta eltávolíttatni az állásából, ehhez az Országos Bírói Hivatal elnökét, Senyei Györgyöt is megkereste, aki személyes találkozót szervezett neki a Fővárosi Törvényszék elnökével, Tatár-Kis Péterrel. A közölt nyomozati iratok szerint az elnök az mondta neki, hogy a bíró eltávolítására nincs lehetősége, de "visszavonhatja a csoportvezetői megbízását, illetőleg el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén".

A végrehajtói kar elnöke azt is el akarta érni a cikkben közölt nyomozati dokumentumok szerint, hogy az érintett bíró ne vehessen részt a végrehajtói szakvizsgákon, ehhez megkereste a vizsgák szervezésében részt vevő Szabó Imrét, a Szegedi Tudományegyetem polgári jogi tanszékének vezetőjét, akinek egy beszélgetésben az állítólagos jegyzőkönyv szerint azt mondta: „egyeztetett Völner államtitkár úrral”, és a bírót „a jövőre nézve nem szeretnénk itt látni”. A bíró jelenleg is a végrehajtói szakvizsgabizottság tagja.

Mint ismert, Völner Pál mentelmi jogát hivatali vesztegetés elfogadása miatt kérte ki Polt Péter legfőbb ügyész, mert a megalapozott gyanú szerint a politikus hosszú időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot fogadott el a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnökétől, Schadl Györgytől, akit már november elején letartóztattak. Az ügynek tizenkét gyanúsítottja van, köztük nyolc végrehajtó.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×