INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

országos kórházi főigazgatóság

adatszolgáltatás

koronavírus

kórház

járvány

lélegeztetőgép

Ápoló egy koronavírussal fertőzött, lélegeztető gépen lévő beteget lát el az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. április 8-án.

Változás a koronavírus-adatok napi közlésében

Infostart

Új módon adják le a koronavírus-adatokat a kórházak, ez okozta, hogy a hétvégén csaknem 20 százalékkal kevesebb lett a lélegeztetőgépen kezelt betegek száma.

Mint azt az Infostart is megírta, látszólag meglepetéssel indult a hét: míg az új fertőzöttek, a kórházban ápoltak száma ütemesen nőtt, a lélegeztetetteké hirtelen lecsökkent a péntek reggeli jelentésben szereplő 695-ről hétfőre 538-ra, keddre pedig 513-ra. Azaz miközben a pénteki adathoz képest 683-mal nőtt a kórházban lévő betegek száma, a legsúlyosabb állapotban lévőké 182-vel csökkent keddre.

A Népszava még a hétfői koronavírus-összefoglaló után érdeklődött a kórházaknál, hogy tapasztalták-e a saját intenzív osztályaikon ezt a lélegeztető kapacitás bővülést, de az általuk megkérdezett intézmények hasonlóról sem tudtak beszámolni. Később aztán kiderült: az Országos Kórházi Főigazgatóság változtatott az adatszolgáltatási rendszeren.

A Koronavírus Sajtóközpont megkeresésükre ezt a választ küldte: „Az operatív törzs a kórházakat az eddigieknél is egységesebb, részletesebb adatszolgáltatásra kérte. A kórházaknak természetesen mind az invazív (súlyos légzési nehézség esetén, intubációval végzett tartós gép lélegeztetés intenzív terápiával), mind a nem invazívan (csak a beteg arcára erősített maszkon keresztül) lélegeztetett betegekről közölni kell adatokat. Ahogy a reggeli adatközlésben is szerepel: jelenleg 7438 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen (értsd: invazív lélegeztetéssel).”

Arról nem írt az Országos Kórházi Főigazgatóság, hogy miért döntöttek az adatszolgáltatás megváltoztatásáról. Az viszont biztos, hogy a jövőben már csak az intenzív osztályon tubussal lélegeztetettek száma jelenik meg a statisztikában, azoké pedig nem, akiknek magas nyomású maszkon át adják az oxigént.

A lapnak nyilatkozó járványügyi szakértő szerint a változtatás gondot okozhat a későbbi elemzésben, és nehezebb lesz a friss számok összehasonlítani a korábbi adatokkal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018